Mađarski proizvođač vjerovatno izvor radioaktivnog joda

F
FENA
17.11.2011. u 14:59
0
1
Mađarski proizvođač vjerovatno izvor radioaktivnog joda
0
Mađarski proizvođač vjerovatno izvor radioaktivnog joda
Mađarska je objavila da je izvor niske razine radioaktivnog joda u Evropi u posljednjih nekoliko sedmica vjerovatno mađarski proizvođač izotopa, navela je u četvrtak UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA).
"Najvjerovatnije je u atmosferu dospjela iz Instituta izotopa Ltd. u Budimpešti koji proizvodi izotope za medicinske svrhe, istraživanja i primjenu u industriji", stoji u saopćenju IAEA-e, prenosi novinska agencija Reuters.

"Razina joda -131 zabilježena u Evropi izrazito je niska i nema opasnosti za zdravlje građana", dodaje se u saopćenju agencije.

Direktor tvrtke Joszef Kornyei kaže kako se ne radi o incidentu. "Određena količina neprestano se ispušta. U ovome slučaju, međutim, bila je viša od očekivane", rekao je on, javlja mađarska novinska agencija MTI.

Institut navodi da je količina joda 131 ispuštena kroz dimnjak porasla u prvoj polovici 2011., no bila je ispod dopuštene razine.

Institut je ljetos prekinuo proizvodnju zbog ugradnje savremene opreme za filtriranje. Postrojenje je u septembru ponovno pušteno u pogon, no razina ispuštenog joda ostala je ista, pa je proces ponovno zaustavljen do ugradnje novih filtera, rekao je Kornyei.

Kornyei je rekao kako određena količina joda 131 izmjerena u Budimpešti potječe iz instituta, ali je isključio mogućnost da se može okriviti za povišenu razinu u centralnoj Evropi, prenijela je Hina.

Jod -131, koji se u velikim količinama povezuje s rakom, može kontaminirati mlijeko i povrće, a radi se o radioizotopu joda koji ima vrijeme poluraspada od otprilike osam dana.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: