Nakon vulkana i cunamija
59

Tonga i dalje odsječena od ostatka svijeta, Novi Zeland poslao brodove sa zalihama vode

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dva broda novozelandske mornarice stići će u petak u Tongu, noseći prijeko potrebnu vodu i druge zalihe za stanovnike ove ostrvske države koju je prije nekoliko dana pogodio cunami nakon vulkanske erupcije. Tonga je od subote odsječena od ostatka svijeta.
Stotine kuća na manjim otocima Tonge su uništene, a najmanje tri osobe su poginule nakon što je ogromna erupcija u subotu izazvala talase cunamija, koji su se nadvili preko ostrva, uzrokujući, kako je vlada nazvala, katastrofu bez presedana.

Detaljnijih informacija o razmjerama štete i žrtvama nema s obzirom na to da je prekinuta sva telefonska i internet komunikacija s Tongom, a aerodrom je pod slojem vulkanskog pepela. Informacije se prikupljaju putem izviđačkih aviona.

Simon Griffiths, kapetan HMNZS Aotearoa, rekao je da njegov brod s Novog Zelanda prevozi 250.000 litara čiste vode za stanovnike Tonge, koji su udaljeni više od 2.000 kilometara.

Ministarstvo vanjskih poslova Novog Zelanda saopćilo je da je Vlada Tonge odobrila dolazak Aotearoe i HMNZS Wellingtona u zemlju gdje nema slučajeva koronavirusa, iako postoji zabrinutost da bi pojava covida dodatno zakomplikovala situaciju u pogođenoj zemlji.

Tonga je saopštila da su njene zalihe vode kontaminirane pepelom iz vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, koji je eruptirao uz eksploziju koja se čula 2.300 km dalje na Novom Zelandu. Također je poslao talase cunamija preko Tihog okeana.

James Garvin, glavni naučnik NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard, rekao je da se procjenjuje da je snaga erupcije ekvivalentna od pet do 10 megatona TNT-a, što je eksplozivna snaga koja je više od 500 puta veća od nuklearne bombe koju su Sjedinjene Američke Države bacile na Hirošimu u Japanu na kraju Drugog svjetskog rata.

Crveni krst je saopštio da njihovi timovi u Tongi distribuiraju vodu za piće po ostrvima gdje slana voda iz cunamija i vulkanskog pepela "zagađuje čiste izvore vode za piće desetina hiljada ljudi".

Druge zemlje i agencije, uključujući Ujedinjene nacije, sastavljaju planove za slanje pomoći.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da će poslati pomoć, uključujući vodu i hranu, kada se glavni međunarodni aerodrom Fua'amotu na arhipelagu ponovo otvori. Pista aerodroma na sreću nije oštećena, ali je prekrivena pepelom koji se čisti ručno.

"Mislili smo da će biti operativan jučer, ali još nije u potpunosti očišćen jer pada još pepela", rekao je u srijedu koordinator UN-a sa sjedištem na Fidžiju Jonathan Veitch.

Tonga je i dalje uglavnom "offline" nakon što je vulkan prekinuo jedini podmorski komunikacioni kabl s optičkim žicama.

Međunarodni provajder mobilne telefonije Digicel postavio je privremeni sistem na Tongatapu koristeći satelitsku antenu Univerziteta Južnog Pacifika.

To bi omogućilo uspostavljanje 2G veze, ali veza je neujednačena i iznosi oko 10% uobičajenog kapaciteta,

Američka kablovska kompanija SubCom savjetovala je da će trebati najmanje četiri sedmice da se kabl Tonge popravi, dodaje se.