Magična ostrva
45

Kako je Tonga izgledala prije, a kako izgleda nakon erupcije vulkana i cunamija

N. V.
Prije dva dana je došlo do erupcije vulkana kod Tonge te cunamija koji je pogodio ostrva u tom arhipelagu. Objavljene su fotografije iz zraka koje odlično prikazuju kakva je situacija na tim ostrvima.

Nakon što je došlo do haosa, na društvenim mrežama su se pojavili snimci i fotografije talasa cunamija, kao i erupcije. Međutim, nakon nekog vremena je uslijedila tišina zbog oštećenja glavnog komunikacionog kabla.

Dva dana kasnije fotografije su napravile odbrambene snage Novog Zelanda, a prikazani su i satelitski snimci Ujedinjenih nacija, koji pokazuju skoro identične scene na nekoliko ostrva.

Zemljište i drveće je prekriveno pepelom, a primjetna je i ogromna šteta koju je nanijela vulkanska erupcija. Potopljen je međunarodni aerodrom u Fuamotu, kao i druga priobalna područja, a vidljive su i srušene zgrade.

Stanje je naročito uočljivo na fotografijama malog ostrva Nomuke, koji se nalazi u južnom dijelu grupe ostrva Ha'apai.

"Ne postoji kontakt s grupom ostrva Ha'apai i veoma smo zabrinuti za dva mala ostrva - Mang i Fonoi nakon nadzornih letova koji potvrđuju znatnu materijalnu štetu", rekao je glasnogovornik UN-a Dujarric.

Tačan broj žrtava nije poznat, kao ni kolika je ukupna materijalna šteta. Inače, Tonga obuhvata 176 ostrva od kojih je samo 36 naseljeno populacijom nešto više od 104.000 ljudi.