Ruševine i pepeo
22

Kako izgleda Tonga mjesec nakon katastrofe: Sunce se vratilo, ali šteta je i dalje ogromna

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nakon što je prije nešto više od mjesec Tongu zahvatila erupcija vulkana, a potom i cunami, stanovnici ove male države polako se oporavljaju od katastrofe koja je pogodila ovaj dio planete.
Uzevši u obzir razmjere cunamija i erupcije vulkana, a nakon toga i vulkanske prašine koja je prekrila Tongu, ovaj arhipelag je danima bio odsječen od svijeta.

Uslijed cunamija pokidan je i jedini pomorski kabl putem kojeg su se stanovnici povezivali na internet što je dodatno doprinijelo izolaciji ovog dijela svijeta.

"Pepeo od erupcije podvodnog vulkana bio je najveći koji je uočen u modernoj satelitskoj eri te se podigao skoro 58 kilometara u atmosferu", saopćili su prije nekoliko dana naučnici iz NASA-e.

Iako se vulkanska prašina povukla, iza nje su na Tongi ostale ruševine, a zvaničnici su saopćili kako je cunami u pojedinim dijelovima uništio svaku kuću.

"Vulkanska erupcija na Tongi, cunami i prašina prouzročili su 90,4 miliona dolara štete što je jednako 18,5 posto BDP-a ove države. Direktna šteta načinjena je na stambenim zgradama, ali i u infrastrukturi, turizmu, zdravstvenim ustanovama, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu", saopćeno je iz Svjetske banke.

Također, procjenjuje se kako se više od 85.000 stanovnika Tonge i dalje susreće s brojnim problemima koji uključuju i poremećaje u vodosnabdijevanju.

"Međutim, raspodjela štete uveliko varira od dijelova arhipelaga. Neka ostrva poput Atate i Manga gotovo da su u potpunosti uništena, dok su drugi dijelovi doživjeli minimalnu štetu", procjenjuje Svjetska banka.

U izvještaju koji je podijelio Globalni fond za oporavak od katastrofa, saopćeno je kako su brojni radnički domovi uništeni, te da to predstavlja jedan od trenutno najvećih problema.

"Ukupno 600 objekata, uključujući najmanje 300 stambenih, uništeno je u cunamiju i erupciji vulkana. Mnoga turistička preduzeća također su pogođena. Uništeni su smještajni objekti, pristaništa i radnički domovi. Poljoprivredni sektor je značajno pogođen. Čak 85 posto poljoprivrednih domaćinstava širom Tonge pogođeno je u određenoj mjeri. Cunami i vulkanski pepeo prouzrokovali su i 20,9 miliona dolara štete na infrastrukturi što uključuje nasipe, opskrbu električnom energijom te infrastrukturu za vodosnabdijevanje", navodi se.

Pored niza problema s kojima se suočavaju stanovnici Tonge, nedavno se pojavio i još jedan. Naime, dolaskom lučkih radnika koji su pomagali u distribuciji međunarodne pomoći, na Tongi su zabilježeni i prvi slučajevi zaraze koronavirusom od početka pandemije.

Zbog toga, pojedini dijelovi zemlje nalaze se u potpunoj izolaciji, uključujući i glavni grad, a država trenutno broji 35 novozaraženih.

[TWITTER]1494436933216477191[/TWITTER]

Ipak, pored brojnih problema s kojima se suočavaju zvaničnici ove države, u razgovoru za lokalne medije ističu kako će učiniti sve kako bi Tongu vratili na period prije 15. januara i katastrofe koja je pogodila stanovnike.

"Dosta smo toga očistili, ali još nije sve završeno. Imamo još posla. Pepeo dosta utječe na drenažu na putevima tako da kada pada kiša suočavamo se i s poplavama. Domaćinstva u Tonig koriste krovne oluke za prikupljanje kišnice za vlastitu upotrebu. Međutim, brojne kuće su i dalje prekrivene pepelom te je prije toga krovove potrebno očistiti pod pritiskom prije nego što se rezervoari i oluci mogu početi koristiti", pišu lokalni mediji.