Neka sela su nestala
41

Nove fotografije Tonge nakon erupcije vulkana i cunamija, šteta je ogromna

D. B.
Nove fotografije nakon erupcije vulkana i cunamija koji je zahvatio Tongu pojavile su se u svjetskim medijima.

Fotografije otkrivaju štetu koja je nastala na pacifičkim otocima usljed erupcije podvodnog vulkana koja je potom uzrokovala i cunami. Otok je prekriven slojem vulkanskog pepela, a priobalna područja su uništena visokim valovima. Drveće je čupano iz korijena, dok su objekti srušeni.

U subotnjem cunamiju su poginule tri osobe, a komunikacije su prekinute. Međunarodne telefonske linije su u međuvremenu uspostavljene, dok će za popravku prekinutog podvodnog kabla biti potrebno nekoliko sedmica.

Tonga će zbog toga većim dijelom ostati odsječena od ostatka svijeta, a o nastaloj šteti se zapravo malo zna. Ipak, fotografije koje je objavio konzulat Tonge u Evropskoj uniji nagovještavaju da je šteta ogromna. Automobili i građevine u glavnom gradu Nukušalofi su prekriveni pepelom. Prašina je onemogućila slijetanje aviona s prijeko potrebnom pomoći u vidu hrane i pitke vode.

Fotografije prikazuju i epilog tsunamija, odnosno valova koji su na obali napravili veliku štetu, a vlada Tonge je istakla da se radi o "katastrofi bez presedana".

Snimci novozelandskih zračnih snaga pokazuju da su neka sela sravljena sa zemljom, a do nekih otoka se treba tek doći.