Svijet
123

The Guardian: Putin bi mogao biti novi Slobodan Milošević

Klix.ba
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Urednik britanskog lista The Guardian Ian Traynor u članku u kome piše šta bi se moglo dešavati u Ukrajni navodi kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao postati novi Slobodan Milošević.

"Najbenigniji ishod bio bi onaj u kome bi Putin napravio upad na Krim kao u Gruziji, da za sedam dana ostvari novu poziciju na terenu, te ograniči kampanju za preuzimanje kontrole nad Krimskim poluotokom na kojem je većinski rusko stanovništvo. Potom bi pregovarao i diktirao uvjete sa jakim pozicijama nasuprot slabog i neiskusnog novog rukovodstva u Kijevu", piše Traynor.

Dodaje međutim kako je mogući Putinov cilj da uništi Ukrajinu ekonomski te onesposobi njenu mogućnost da funkcioniše kao nezavisna država.

"To bi ga navelo da proširi svoj ​​utjecaj od Krima ka istočnoj Ukrajini, odbacujući kijevski autoritet, te podijeli Ukrajinu na dva dijela, tako što bi Kijev i zapadna Ukrajina bili na jednoj, a južna i istočna Ukrajina na drugoj strani. To povećava mogućnost građanskog rata u zemlji", navodi urednik Guardiana.

Nadalje ističe kako kod Putina postoje sličnosti sa taktikom i metodologijom koju je primjenjivao bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji (iako je Milošević sve te ratove izgubio).

"Ako Putin odluči da bude novi Milošević, Zapad će biti suočen sa novom podjelom Evrope. U isto vrijeme zapadne sile nisu previše zainteresovane da se ozbiljno umiješaju u rješavanje krize na Krimu", zaključio je Traynor.