Regija
0

Kacin: Putin je kao Milošević

Tanjug
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Izvjestilac EP za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da se Slobodan Milošević i predsjednik Rusije Vladimir Putin mogu porediti jer su obojica pokušavali da promijene etničku strukturu u korist svog naroda.

"Ja nisam govorio o teritorijalnom proširenju", rekao je Kacin, osvrćući se na svoju nedavnu izjavu podgoričkom portalu "Analitika" u kojoj je uporedio postupke Putina na Krimu sa politikom Miloševića prilikom "krvavog raspada SFRJ".

On je objasnio da nije govorio o teritorijalnom povećanju, nego "o broju Srba u Srbiji", odnosno da su Repulika Srpska Krajina i Republika Srpska stvarane "kako bi se snizio dio nesrba u tadašnjoj Srbiji".

"Taj isti izazov danas ima Putin, on želi uvećati broj Rusa u Rusiji, kako bi smanjio broj nerusa u Rusiji, posebno u predjelima Ruske Federacije koji su ispražnjeni i gdje su došli strani radnici iz Azije", rekao je Kacin.

Kacin je rekao da u slučaju Rusije i Krima postoje jasne ambicije, a da njih najvjerovatnije neće biti do 25. maja, ne zbog evropskih izbora, nego izbora u Ukrajini.

"Kad Ukrajina izabere predsjednika, nisam siguran da će rezultat tih izbora biti prihvatljiv za Moskvu i da će Moskva ponovo krenuti u kampanju manipulisanja stanovništvom Ukrajine - da su Rusi ugroženi i da ih treba zaštititi i poštovati njihova prava", rekao je Kacin.

On je dodao i da nova ukrajinska vlast mora što prije da završi punu istragu o tome ko stoji iza upotrebe snajpera i ubistva na Majdanu početkom godine, navodeći da bez toga nijedna vlast neće imati kredibilitet ni kod građana ni kod međunarodne zajednice.