{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Huffington Post: Krimski scenario i na Balkanu?

13.4.2014. u 19:03
86
669
Huffington Post: Krimski scenario i na Balkanu?
86
Huffington Post: Krimski scenario i na Balkanu?
Bosanskohercegovački novinar i politički analitičar Mirnes Kovač u tekstu koji je objavljen na portalu američkog Huffington Posta osvrnuo se na mogućnosti ponavljanja krimskog scenarija na Balkanu.
Kovač se na početku teksta osvrće na slabašne reakcije međunarodne zajednice nakon što je Rusija aneksirala Krim, te naglašava da je Balkan jedna od regija koja može proći kroz slične turbulencije.

“Međunarodnu zajednicu bi moglo zabrinuti što je jedan od rijetkih političara koji je Putinu čestitao aneksiju Krima bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Od tada, ovaj političar-oportunista aplaudira Putinu, a izgleda da dobiva i neke povratne signale”, piše Kovač.

On nadalje ističe da je Dodik uspio blokirati bosanskohercegovačku podršku Rezoluciji UN-a o Ukrajini.

Zatim se Kovač osvrće i na odnose BH i Srbije, gdje napominje da je Srbija do sada formalno poštovala i priznavala suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali da je u praksi pokušava u BiH nadoknaditi ono što je izgubila na Kosovu.

Kovač ističe da se u 2014. godini obilježava i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, što je, prema njegovom mišljenju "prilika da se iznova ispita uloga Srbije".

"Ohrabren dešavanjima u Ukrajini i slabom reakcijom zapadnih sila, Dodik sada otvoreno poziva da se BiH uredi kao konfederacija tri države, a ukoliko taj prijedlog ne prođe on je zaprijetio referendumom o otcjepljenju", napisao je Kovač.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: