Svijet
0

Teroristi na Twitteru: Komentarisali dok su ubijali taoce

Klix.ba
Teroristi koji su okupirali tržni centar u Najrobiju, pisali su komentare na Twitteru dok su ubijali desetke talaca.

Pripadnici somalske militantne grupe al-Shabab izrugivali su se kenijskim vlastima koje su pokušavale spasiti taoce, a broj mrtvih je samo rastao.

Mikroblog servis Twitter ostao je nemoćan pred teroristima. Pokušali su da im ugase profile, ali su u roku nekoliko minuta otvarani novi.

Stručnjaci za internet navode da ovi tvitovi pokazuju kako se teroristi prilagođavaju modernoj tehnologiji da bi što više i što brže širili strah, dok se skrivaju iza uvriježene slike o primitivnoj miliciji, zakopanoj u pustinji.

Grupa je koristila hashtag #Westgate kako bi privukla što više čitalaca i proširila svoju propagandu.

"Westgate nakon 14 sati napete situacije, sa 1.400 metaka i 140 znakova osvete i dalje je u toku. Dobro jutro, Kenija!", napisali su.

Ekstremistička grupa počela je čak i imenovati svoje tzv. "ratnike iz Westgatea", odgovorne za pokolj. Navode da dolaze iz Londona, SAD-a, Finske i Somalije.

Kenijske trupe uporedili su sa "zečevima ispred farova automobila" i naveli da je njihov pokušaj ulaska u zgradu "bijedno propao".

"Kenijska vlada pokušava izmoliti naše mudžahedine za pregovore. Neće biti nikakvih pregovora", napisali su.

Mark Shaw, Twitterov britanski konsultant, navodi da ove poruke instantno daju terorističkoj grupi svjetski glas.

"Samo su nevjernici izdvojeni u napadu. Sve muslimane su mudžahedini izveli iz centra prije početka napada", napisali su teroristi na Twitteru.

Grupa Al-Shabab je već godinama aktivna na Twitteru, a koristi ga kako bi privukla pažnju na svoje ciljeve.