Svijet
0

Kenija: Militanti tvrde da drže pozicije u tržnom centru

SRNA
Militantna islamistička grupa Al Shabab iz Somalije saopštila je danas da njeni borci i dalje drže pozicije u tržnom centru u Najrobiju, iako su kenijske snage objavile da potpuno kontrolišu taj objekat.

Pripadnici kenijske vojske pretražuju zgradu poslije napada u kojem je tokom vikenda poginulo najmanje 62 ljudi.

Islamisti su objavili da su "u kontaktu sa svojim mudžahedinima" i da se unutar zgrade nalaze "bezbrojna tijela", ali da su taoci još živi.

Prema zapadnim izvorima, među napadačima ima i američkih državljana, kao i jedna Britanka. Moguće je da je ona udovica bombaša samoubice koji je učestvovao u napadu u Londonu 2005. godine.

Al Shabab je u Somaliji demantovao navode o učešću stranaca u napadu u Najrobiju. Ova grupa traži da Kenija povuče svoje snage iz Somalije, gdje one pomažu u borbi protiv islamista. Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta to je odbio.

Iz zgrade Westgate jutros se čula pucnjava, četiri dana od kada je grupa napadača upala u tržni centar i pobila veliki broj ljudi, a mnoge uzela za taoce.

Kenijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je objavilo da su snage sigurnosti preuzele kontrolu nad zgradom i da su svi taoci oslobođeni. Iznad Westgatea još kruže helikopteri.

Vlasti su juče objavile da su ubijena trojica napadača, a lokalni mediji prenijeli su danas da je ubijeno još šest terorista. Za sada nema potvrde ove informacije.