BiH
0

Islamisti tvrde da je 137 talaca ubijeno u tržnom centru u Najrobiju

FENA
Somalski radikalni islamski pobunjenici su potvrdili u srijedu ujutro na Twitteru da je 137 talaca ubijeno u napadu u trgovačkom centru Westgate u Najrobiju, čija je opsada okončana u utorak navečer.

"Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta i njegova vlada treba da se smatraju odgovornim za napad u Westgateu i gubitak 137 talaca koje su držali mudžahidini", napisali su Shebabi na Twitteru, prenosi agencija AFP.

Oni su optužili kenijske snage da su upotrijebile "hemijski gas" kako bi okončale opsadu.

"Nakon što nije uspjela pobijediti mudžahidine u trgovačkom centru, kenijska vlada je naredila upotrebu hemijskog gasa, kako bi prekinula opsadu Westgatea. U činu čistog kukavičluka, iscrpljene kenijske snage su ispalile projektile koji su sadržavali hemijske supstance na zgradu", navode radikalni islamisti.

"Da bi pokrila ove zločine kenijska vlada naredila rušenje zgrade, zatrpavši dokaze i sve taoce pod ruševinama", dodao je on.

Dio krova i tri sprata, od četiri koliko ih je imao Westgat, su se srušili u utorak. Prema nekim izvorima struktura zgrade je bez sumnje popustila nakon požara u ponedjeljak.

U opsadi trgovačkog centra je poginulo 67 mrtvih, ali se strahuje da će taj broj biti veći, kako su saopćile kenijske vlasti. Veliki broj leševa nalazi se ispod ruševina koje spasioci pretražuju u srijedu. Šezdesetak osoba se još uvijek smatra nestalim.