Svijet
2

Talijanska političarka kažnjena zbog pozivanja na silovanje tamnopute ministrice

SRNA
Članica "Sjeverne lige" Dolores Valandro, koja je pozivala na silovanje prve tamnopute ministrice Cecile Kashetu Kyenge, osuđena je danas na uslovnu zatvorsku kaznu u trajanju od 13 mjeseci i tri godine zabrane obavljanja dužnosti u javnom sektoru.

Sud u Padovi utvrdio je da je Valandro, koja je poslanica lokalne skupštine, kriva za podsticanje na seksualno nasilje iz rasnih razloga.

"Zašto je neko ne siluje, samo da shvati kako se osjećaju žrtve ovog užasnog zločina? Sramota!" napisala je Valandrova na svom profilu na društvenoj mreži Facebook, uz fotografiju ministrice za afričko-italijansku imigraciju.

Italijanski mediji navode da je ona, najvjerovatnije, reagovala na članak pod naslovom "Svi imigrantski zločini" u kojem je detaljno opisan pokušaj Somalijca da u Đenovi siluje dvije rumunske djevojčice.

"Sjeverna liga" je zbog ovog ispada ukinula poslanički mandat Valandrovoj.

Prema italijanskom zakonu, zabrana obavljanja dužnosti u javnom sektoru neće stupiti na snagu dok ne budu uložene dvije žalbe na presudu, a izrečena uslovna kazna. To znači da Valandrova neće otići u zatvor, osim u slučaju da počini sličan prekršaj.