Svijet
3

Skandal u Italiji: Političarka pozivala na silovanje tamnopute ministarke

SRNA
Cecile Kyenge
Cecile Kyenge
Zvaničnica italijanske stranke Sjeverna liga Dolores Valandro pozvala je da prva tamnoputa ministarka u italijanskoj vladi Cecile Kyenge bude silovana, što je izazvalo brojna negodovanja.

"Zašto je neko ne siluje, samo da shvati kako se osjećaju žrtve ovog užasnog zločina? Sramota!" napisala je Valandrova na svom profilu na Facebooku, uz fotografiju ministrice za afričko-italijansku imigraciju.

Valandro je poslanik u gradskoj skupštini u Padovi na sjeveru Italije.

Italijanski mediji navode da je ona, najvjerovatnije, reagovala na članak objavljen pod naslovom "Svi imigrantski zločini" u kojem je detaljno opisan pokušaj Somalijca da u Genovi siluje dvije rumunske djevojčice.

Kyange, koja je oftalmolog i italijanski državljanin porijeklom iz Demokratske Republike Kongo, predmet je niza rasističkih napada od kako je u februaru imenovana na funkciju ministra.

Ona je na sebe privukla kritike članova stranke Sjeverna liga zbog planova o nacrtu zakona kojim će biti omogućeno imigrantskoj djeci rođenoj u Italiji da automatski dobijaju državljanstvo, a ne da čekaju dok ne navrše 18 godina da bi podnijeli zahtjev.

Sjeverna liga je odmah iz svojih redova protjerala Valandro.