Svijet
0

Političari traže od Calderolija da se izvini ministrici kojoj je kazao da liči na orangutana

FENA
Roberto Calderoli (Foto: AFP)
Roberto Calderoli (Foto: AFP)
Italijanski senator pod pritiskom je da uputi izvinjenje nakon što je izjavio da ga prva ministrica crnkinja u vladi podsjeća na orangutana.

Roberto Calderoli senator i član talijanske stranke Sjeverne Lige, koja se protivi dolasku imigranata u Italiju, uvrijedio je prvu italijansku ministricu crnkinju u historiji zemlje Cecile Kyenga, usporedivši je s orangutanom, što je premijer Enrico Letta ocijenio neprihvatljivim.

Calderoli je na stranačkom skupu rekao da ministrica Kyenge, italijanska državljanka rođena u Demokratskoj Republici Kongo, ohrabruje "ilegalne imigrante" da dođu u Italiju, prenosi BBC.

"Ja volim životinje, medvjede i vukove i to svi znaju, ali kada vidim slike Kyenge, ne mogu a da ne pomislim, ili čak i da kažem da je ona nalik na orangutana", izjavio je Calderoli na stranačkom skupu u sjevernom gradu Trevisu u subotu.

To je posljednji u nizu skandala izazvanih rasističkim izjavama u Italiji.

On je također kazao da bi Kyenge "trebala biti ministrica u svojoj zemlji".

Calderolijeve izjave izazvale su buru kritika na društvenim mrežama i među političkim čelnicima.

Premijer Enrico Letta izjavio je da njegovi komentari "prelaze sve granice" i ponudio je "punu solidarnost i podršku za Cecile".

Calderoli je u početku ponudio samo blago izvinjenje, rekavši da su njegove izjave dio šire debate o imigraciji.

On je, međutim, u nedjelju navečer izjavio italijanskoj novinskoj agenciji Ansa da je lično nazvao Kyenge kako bi joj uputio izvinjenje.

Kyenge rođena je u Kongu, a u Italiji živi od 1983. godine i po profesiji je doktorica.

Sjeverna liga izbacila je iz svojih redova lokalnog političara koji je napisao na Facebooku da bi neko trebao silovati Kyenge da bi svatila "kako se osjećaju žrtve brutalnih zločina".

I još jedan član Sjeverne lige i poslanik u Evropskom parlamentu izbačen je iz stranke nakon što je izjavio da Kyenge nastoji uvesti "plemenske tradicije" u Italiji.