Zbog "antiislamske politike"
0

Talibani uputili upozorenje novoj holandskoj vladi

FENA
Geert Wilders (Foto: AP)
Geert Wilders (Foto: AP)
Talibani su upozorili novu holandsku vladu, koja ima podršku ekstremno desne Slobodarske stranke (PVV) Geerta Wildersa, na mogući "napad" u slučaju "intenziviranja" njene antiislamske politike, objavljeno je u ponedjeljak u dnevniku Volkskrant.

"Ako Holandija intenzivira svoju antiislamsku politiku, izvjesno je da će biti meta napada džihadističke grupe", izjavio je Zabiullah Mujahed, predstavljen kao glasnogovornik talibana za zapad i sjever Afganistana, u razgovoru objavljenom u dnevnom listu holandske ljevice Volkskrant.

Prije nego što je stupila na dužnost, nova holandska vlada koju predvodi liberal Mark Rutte, manjinska koalicija desnog centra sastavljena od liberala i demokršćana, zaključila je sporazum s antiislamskom strankom PVV.

U zamjenu za podršku u parlamnetu PVV je dobio oštriji zakon za strance i zabranu nošenja burke.

Mujahed tvrdi da ako Wilders uspije "izmanipulirati" holandski parlament kako bi uveo nove antiislamske zakone, "nema sumnje da će muslimani iz drugih zemalja preduzeti akcije kako bi pomogli svojim muslimanskim sestrama i braći".

Geert Wilders, kojem se od 4. oktobra sudi zbog poticanja na rasnu mržnju i diskriminaciju prema muslimanima, želi da prestane useljavanje iz muslimanskih zemalja.