{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Islam je opasnost za njemački nacionalni identitet"

S
2.10.2010. u 19:22
0
0
"Islam je opasnost za njemački nacionalni identitet"
0
"Islam je opasnost za njemački nacionalni identitet"
Lider holandske Patrije za slobodu Geert Wilders, poznat po anti-islamskim stavovima, izjavio je danas da je Njemačkoj potrebna stranka koja će je braniti od opasnosti islama.
"Njemačkoj je potrebna stranka koja će braniti njen nacionalni identitet. Islam predstavlja opasnost za njemački politički identitet, kao i njen ekonomski uspjeh", rekao je Wilders u Berlinu na svečanoj osnivačkoj sjednici njemačke Slobodarske partije, koja je, takođe, eksplicitno protiv islama.

Wilders je rekao da "politička ideologija islama nije umjerena, nikad neće biti umjerena i ima globalne ambicije".

"Njemačka puna džamija i zabrađenih žena nije više Njemačka Getea, Schilera, Bacha i Mendelsona", rekao je Wilders, koji je pozdravljen ovacijama nakon svog skoro jednosatnog govora.

Wilders(47), koji zagovara zabranu Kur'ana, burki i gradnje džamija, pojaviće se na sudu u Holandiji u ponedjeljak zbog optužbi za govor mržnje.

Osnivač Slobodarske partije bivši demohrišćanin Rene Štatkevic rekao je da njegova kritika nije usmjerena protiv samih muslimana već "političke ideologije islama".

Izraelski političar Elizer Koen iz krajnje desničarske partije Jizrael beitenu obratio se skupu, rekavši da je riječ o "istorijskom događaju".

Sastanak, kome je prisustvovalo više od 500 pristalica nove stranke, obezbjeđivalo je oko 250 policajaca.

Slobodarska partija do sinoć je krila da će sastanak biti održan u berlinskom hotelu "Tirgarten". Wildersje stigao u pratnji tjelohranitelja jer je primio više prijetnji smrću.

Wildersova posjeta i osnivanje Slobodarske partije uslijedili su nakon višemjesečnih debata u Njemačkoj o integraciji imigrnata, posebno muslimanske zajednice koja broji oko četiri miliona ljudi, većinom porijeklom iz Turske i Bliskog istoka.

Član Upravnog odbora Bundesbanke Tilo Sarazin u septembru je morao da se povuče sa funkcije nakon što je objavio knjigu u kojoj tvrdi da muslimani vuku zemlju na dno, što su mnogi u javnosti prihvatili.

"Wilders, Sarazin i nova Slobodarska partija sve one slijede istu strategiju, stigmatizaciju i diskriminaciju cijelih etničkih zajednica", rekla je predstavnik Zelenih Klara Herman, dodajući da je riječ o rasistima i ksenofobima i da kao takvi moraju biti razotkriveni javnosti.

Postoje strahovanja da bi pokreti koji se bore protiv imigracije i islama mogli preuzeti glasove od srednje klase.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: