Guardian
0

Nizozemski recept za političku nestabilnost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
The Guardian se u petak u uredničkom komentaru osvrće na "novo lice tolerancije" u Nizozemskoj; ta tolerancija, koja se u stara vremena odnosila na benigne stvari poput prodaje marihuane u kafeima, sada je dobila mračniji smisao.

Manjinska vlada desnog centra ove sedmice je potpisala sporazum o razumijevanju s Gertom Wildersom, poznatom po svojoj mržnji prema islamu.

To ne znači da će Wildersova Stranka slobode dobiti mjesto u vladi, ali manjinska koalicija će zavisiti od podrške te stranke koja se žestoko protivi useljavanju, a koja u parlamentu ima 24 mjesta.

Wilders će zauzvrat dobiti nešto on onoga za što se zalaže - strožiju kontrolu useljavanja, zabranu nošenja burki i uvjetne pasoše za sve nove imigrante.

Kada je riječ o drugim stvarima na njegovom meniju koji zaslužuje svaki prezir, kao što je masovna deportacija muslimana i zabrana Kur'ana, vlada složno zastupa stav da se s tim ne slaže. Zato ovdje i može upotrijebiti riječ "tolerancija". A sve to je recept za političku nestabilnost.

Guardian podsjeća na ocjenu koju je u članku za ovaj list prije nekoliko dana iznio slovenski filozof Slavoj Žižek - da je Wilders dio evropskog trenda u skladu s kojim se centrističkoj politici suprotstavlja populistički neofašizam.

Zbog toga događanja u Nizozemskoj u narednih nekoliko mjeseci treba pratiti s velikom pažnjom, napominje autor uredničkog komentara.