Samostalna akcija
55

Talibani ubili teroristu ISIL-a koji je odgovoran za ubistvo 13 američkih vojnika

S. M.
Terorista ISIL-K grupe koji je režirao samoubilački bombaški napad u augustu 2021. u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika tokom povlačenja američkih trupa iz Afganistana ubili su talibani, rekao je visoki zvaničnik administracije za Fox News Digital.

Zvaničnik je rekao da je Bidenova administracija "nedavno postala svjesna" da je operativac ISIS-a koji stoji iza samoubilačkog bombaškog napada na kapiji opatije na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai 26. avgusta 2021. eliminisan "u talibanskoj operaciji".

Eksplozija bombe je odnijela živote 11 marinaca, jednog mornara i jednog vojnika. Osamnaest drugih američkih vojnika je ranjeno. U bombardovanju je takođe poginulo više od 150 civila.

Fox News Digital je ranije izvijestio da je bombaš samoubica bio zatvorenik pušten iz vazdušne baze Bagram 15. avgusta 2021. godine, nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad objektom.

Zvaničnik je rekao da nisu bili obaviješteni o operaciji talibana, već su za nju saznali putem američkih obavještajnih podataka.

Dodao je da Sjedinjene Američke Države nisu izvele zajedničku operaciju s talibanima.

"Ovo je bila talibanska operacija", rekao je zvaničnik.