Goeffrey Nice
0

"Svjedocima često odgovara da govore o pritiscima na njih"

FENA
Geoffrey Nice
Geoffrey Nice
Bivši tužilac Haškog tribunala u slučaju Milošević Geoffrey Nice izjavio je povodom istrage navoda o zastrašivanjima i pritiscima nekih istražitelja haškog tužilaštva na svjedoke, da se često događa da svjedocima iz različitih razloga ide u prilog da govore o pritiscima koji se na njih vrše, iako tih pritisaka u stvari nema.

Britanski list Guardian objavio je da će tužioci Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslaviji biti podvrgnuti istrazi zbog tvrdnji da su se siledžijski odnosili prema svjedocima, navodeći da će istragom biti obuhvaćena i bivša glavna tužiteljka Carla del Ponte.

Glasnogovornica Haškog suda Nerma Jelačić demantovala je, međutim, pisanje Guardiana da je pokrenuta istraga protiv bivše glavne tužiteljke i još dvoje tužilaca zbog pritisaka i prijetnji pojedinim svedocima.

"Gaurdian je pogrešno protumačio odluku suda", kazala je Jelačić, ističući da se u toj odluci navodi da je istraga usmjerena protiv istražitelja tužilaštva.

Tvrdnje svjedoka da se na njih vršio pritisak ostaju puke tvrdnje sve dok se ne pojave činjenice koje ih dokazuju, rekao je Nice u intervjuu Radiju "Slobodna Evropa".

"Odgovor na pitanje zašto Tribunal ne može da osigura bolju zaštitu ljudi koji se plaše da svjedoče veoma je očigledan. U slučajevima kada istražitelji takvim svjedocima ponude treću zemlju, oni u toj državi nemaju nikakvu podršku policije, niti ovlaštenja da svjedoke dovedu u Hag i s njima razgovaraju kada žele", kazao je Nice.

Pozicija međunarodnih sudova je i u ovom pogledu drugačija je nego položaj domaćih sudskih institucija, tako da je međunarodnim pravnicima i istražiteljima mnogo teže da osiguraju adekvatnu zaštitu svjedoka nego njihovim kolegama u lokalnim sudovima, rekao je Nice.