Haški sud
0

"Guardian je pogrešno prenio odluku sudskog vijeća"

FENA
Glasnogovornica Haškog suda (ICTY) Nerma Jelačić demantirala je u petak pisanje britanskog The Guardiana da je pokrenuta istraga protiv bivše glavne tužiteljice Carle del Ponte i još dvoje tužitelja zbog pritisaka i prijetnji na pojedine svjedoke.

"Guardian je pogrešno interpretirao (odluku suda)", rekla je Jelačić, ističući da se u spomenutoj odluci navodi da je istraga usmjerena protiv istražitelja Tužiteljstva.

Na konferenciji za medije prije dva dana u ICTY-u je rečeno da je sudsko vijeće zbog niza pritužbi koje su stizale od svjedoka da su bili zastrašivao i da su im istražitelji prijetili naložilo imenovanje prijatelja suda (amicus curiae) da ispita tehnike kojima su se istražitelji služili da bi dobili preliminarne izjave svjedoka.

Vijeće je naložilo da se u narednih šest mjeseci utvrdi da li postoji dovoljno osnova da se pokrene proces protiv istražitelja tužiteljstva zbog neumjesnog ponašanja.

Imena tužitelja koja se spominju u naslovu odluke našla su se tamo zato što je sudsko vijeće, djelujući na vlastitu inicijativu, odlučilo razmotriti raniju odluku, od 2007. godine, donesenu povodom podneska optuženog Vojislava Šešelja, koji je ta imena naveo, rečeno je na brifingu.

U Šešeljevom podnesku su, osim Del Ponte, imenovani Hildegard Uertz-Reclaff i Daniel Saxon.

Prijatelj suda bit će imenovan u narednih nekoliko dana.

Britanski list je u četvrtak objavio da će tužitelji Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslaviji biti podvrgnuti istrazi zbog tvrdnji da su se siledžijski odnosili prema svjedocima, navodeći da će istragom biti obuhvaćena i bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte.

Prema pisanju lista koje prenosi BBC, Del Ponte će biti saslušana povodom tvrdnji kako je dopuštala da se svjedocima prijeti ili se potkupljuju kao i za protuzakonito pribavljanje dokaza.

List navodi da se optužbe na račun Del Ponte tiču radne prakse njenog tima istražitelja tokom tekućeg suđenja za ratne zločine srpskom političaru Vojislavu Šešelju.

Londonski list predočio je da su u saopćenju suca na suđenju Šešelju navedene pritužbe nekih svjedoka koji tvrde da su istražitelji koji su radili za Tužiteljstvo ICTY-a na njih vršili pritisak ili ih zastrašivali.

Tužiteljstvo je, navodno, nezakonito pribavljao izjave svjedoka služeći se prijetnjama, zastrašivanjem ili potkupljivanjem svjedoka.