{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karla del Ponte bi mogla biti optužena zbog pritiska na svjedoke?

S
18.8.2010. u 18:22
0
4
Karla del Ponte bi mogla biti optužena zbog pritiska na svjedoke?
0
Karla del Ponte bi mogla biti optužena zbog pritiska na svjedoke?
Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu predsjednika radikala Vojislava Šešelja, izjavio je danas da bi protiv bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte i još dvoje haških tužilaca mogao da bude pokrenut sudski proces, ako "prijatelj suda" kojeg odredi Hag zaključi da je haško Tužilaštvo vršilo pritisak na svjedoke u procesu protiv Šešelja.
"Ako prijatelj suda, na bazi istrage, zaključi da je osnovana tvrdnja da su nedozvoljeno uticali na svjedoke, može da predloži pokretanje postupka za nepoštivanje suda po službenoj dužnosti", rekao je Krasić Srni.

Ako bi u takvom sudskom procesu bilo zaključeno da je troje tužilaca krivo, odnosno da su uticali na svjedoke, prema Krasićevim riječima, to bi bitno uticalo na relevantnost i dokaznu vrijednost svih izvedenih dokaza Tužilaštva.

"Vjerovatno bi sve to moralo da se izbaci iz sudskog spisa", objasnio je Krasić i zaključio da bi to "dobilo dokaznu vrijednost u prilog odbrane" Šešelja koja je sve vrijeme ukazivala na takve postupke Tužilaštva.

Predstavnik Haškog tribunala Kristijan Šartije potvrdio je da je Tribunal odlučio da ispita pritužbe svjedoka koji su se žalili na pritiske i prijetnje haškog Tužilaštva.

On je naveo da je sud odlučio da se u tu svrhu imenuje takozvani "prijatelj suda".

Šartije je naglasio da je inicijativu pokrenulo samo vijeće, a ne neka strana u postupku, iako je odluka donesena povodom podneska Vojislava Šešelja od maja 2007. godine kada je on tražio da se, zbog prijetnji svjedocima, postupak za nepoštivanje suda pokrene protiv tadašnjeg glavnog tužioca Karle del Ponte i tužilaca Hildegard Uerc-Reclaf i Daniela Saksona.

Krasić naglašava da je "Vojislav Šešelj shvatio da istražitelji haškog Tužilaštva vrše pritisak na svjedoke i potencijalne svjedoke, tek kada je u decembru 2006. godine dobio pravo da se brani sam i kada je Tužilaštvo moralo da mu dostavi sve spise", a da je već u martu 2007. godine podnio zahtjev da se protiv Del Ponteove i dvoje tužilaca pokrene postupak.

On je naveo da je 15. maja 2007. godine pretresno vijeće Haškog tribunala donijelo odluku da postupak, na osnovu zahtjeva Vojislava Šešelja, bude pokrenut tek po okončanju postupka za ratne zločine.

Prema njegovim riječima, pretresno vijeće je odluku o pokretanju istrage zbog pritužbi svjedoka vjerovatno donijelo polazeći od pretpostavke da je postupak protiv Šešelja pri kraju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: