The Guardian
0

Haški tužioci na optuženičkoj klupi?

FENA
Carla del Ponte
Carla del Ponte
The Guardian u četvrtak najavljuje da će tužioci Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslaviji (ICTY) biti podvrgnuti istrazi zbog tvrdnji da su se siledžijski odnosili prema svjedocima.

Guardian piše da će Carla del Ponte, bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala koja je, prema pisanju ovog lista, balkanske gospodare rata i političke lidere stavljala iza rešetaka, biti saslušana povodom tvrdnji da je dopuštala da se svjedocima prijeti ili da se potkupljuju kao i za protivzakonito pribavljanje dokaza.

Sudije ICTY-a su u srijedu naredile pokretanje nezavisne istrage o postupcima Carle del Ponte kao i još dvoje uglednih i aktivnih tužilaca Hildegarda Ürtza-Retzlaffa i Daniela Saxona nakon žalbi svjedoka da su bili uznemiravani, potplaćivani i zlostavljani kao i da su dokazi koje su pribavili bili protivzakonito mijenjani.

Guardian konstatuje da se prvi put u 17-godišnjoj historiji Haškog tribunala vrhunski tužioci suočavaju s mogućim nepoštovanjem odluka suda. List navodi da se otpužbe na račun Carle del Ponte tiču radne prakse njenog tima istražitelja tokom aktulenog suđenja za ratne zločine srpskom političaru Vojislavu Šešelju, ozloglašenom gospodaru rata kako ga naziva Guardian.

Londonski list predočava da su u saopćenju sudije na suđenju Šešelju naveli pritužbe nekih od svjedoka koji tvrde da su istražitelji, koji su radili za tužilaštvo tribunala, na njih vršili pritisak ili ih zastrašivali.

Tužilaštvo je, navodno, nezakonito pribavljalo izjave svjedoka služeći se prijetnjama, zastrašivanjem i odnosno ili potkupljivanjem svjedoka. Jednom svjedoku iz Srbije je tako nuđeno dobro plaćeno radno mjesto u Sjedinjenim Državama ako da iskaz povoljan za tužilaštvo tribunala, piše dalje Guardian.

U izjavama svjedoka, na koje se Guardian poziva, navode se i uskraćivanje sna tokom intervjua, ucene odnosno nuđenje života negde drugdje u zamjenu za svjedočenje kojem su se tužioci nadali, prijetnje da će optužnica biti podginuta protiv svjedoka ukoliko odbije da svjedoči pa čak i ilegalne isplate novca svjedocima.

Londonski list piše da će nezavisni istražni sudija, najvjerovatnije Francuz, izvještaj o osnovanosti iznijetih tvrdnji podnijeti za otprilike pola godine. Tužilaštvo tribunala je, u međuvremenu, odbacilo sve optužbe i najavilo da će u potpunosti sarađivati s nezavisnom istragom.

Guardian podsjeća da je o navodnim prljavim trikovima tužilaca Haškog tribunala godinama govorio i sam Šešelj koji je rutinski ometao tok suđenja i kome je već izrečena kazna od 15 mjeseci zbog nepoštovanja suda jer je objelodanio imena i adrese zaštićenih svjedoka.