BiH
0

Carla del Ponte negirala da je ucjenjivala svjedoke

Sarajevo-x.com
Carla del Ponte (Foto: AP)
Carla del Ponte (Foto: AP)
Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte odbacila je optužbe da je sa pojedinim tužiteljima suda prijetila svjedocima i ucjenjivala ih, sa ciljem protivzakonitog pribavljanja dokaza.

Haški tribunal nedavno je naložio otvaranje nezavisne istrage o tvrdnjama nekih svjedoka u postupku protiv Vojislava Šešelja, o tome da su ih tužitelji uznemiravali i zastrašivali.

To je prvi put za 17 godina rada suda da je naložena istraga protiv nekog tužitelja. Do sada se samo špekulisalo da je bilo pokušaja zastrašivanja svjedoka i to od strane odbrane optuženih.

"Nikada mi nijedan svjedok nije prišao rekavši da mu je prijećeno ili da je zastrašivan tokom osam godina i četiri mjeseca koliko sam bila glavni tužitelj Haškog suda. Sigurna sam da ne postoji nijedan negativni detalj protiv bilo koga, ko je radio u kancelariji glavnog tužitelja. Lično izražavam svoju solidarnost sa istražiteljima. oni veoma naporno rade, žrtvuju se pa im teško pada što ih sada optužuju", rekla je Carla del Ponte, prenosi Radio-televizija Srbije.

Del Ponte je istakla da je problem svjedoka njihova zaštita i da je većina zastrašena kada treba da svjedoči protiv ratnih zločinaca.

Međutim, bivša glavna tužiteljica Tribunala je podsjetila da postoji program zaštite svjedoka koji je pokrenuo Tribunal i koji mora da funkcioniše.