Ocjena NATO-a i EU
0

Svijet je sigurniji 10 godina nakon 11. septembra 2001.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svijet je "sigurniji" deset godina nakon napada od 11. septembra zahvaljujući slabljenju terorističke mreže, ocijenili su u ponedjeljak glavni sekretarNATO-a Anders Fogh Rasmussen i jedan visoki zvaničnik Evropske unije.

"Ono što se dogodilo prije deset godina promijenilo je naše živote i vjerujem da danas imamo svijet sigurniji nego što je bio prije deset godina", rekao je Rasmussen na novinskoj konferenciji u Bruxellesu.

"Iako smo svjedoci napada 11. septembra 2001. godine, međunarodna teroristička mreža značajno je oslabila i to je dobra vijest", dodao je on.

Na jednoj drugoj novinskoj konferenciji, koordinator Evropske unije za borbu protiv terorizma Gilles de Kerckhove također je ocijenio da je opasnost manja zahvaljujući "jasnom porazu" Al-Qaide.

"Danas napad opsega 11. septembra više nije moguć", rekao je on.

"Središnja organizacija Al-Qaide ugrožena je akcijama u Afganistanu, napadima američkih bespilotnih letjelica, akcijama afganistanske vojske i široke međunarodne saradnje", objasnio je on.

Kerckhove je pomenuo "eliminaciju" Osame bin Ladena i smrt brojnih drugih zvaničnika Al-Qaide u Pakistanu i Afganistanu. Osim toga "znamo iz obavještajnih izvora da oni imaju finansijskih teškoća, nemaju više sredstava kao prije", kazao je on.

"Međutim, mi smo suočeni s brojnim ograncima Al-Qaide, od kojih je najopasnija ona koja je aktivna na Arapskom poluotoku", dodao je on.

Jedan ogranak Al-Qaide izvodi napade uglavnom na jugu Jemena.

Kerckhov je ocijenio da je EU "bolje opremljena nego što je bila prije deset godina", kako bi se suprotstavila terorističkim prijetnjama zahvaljujući uspostavljanju agencija za saradnju na evropskom nivou, kao što je Eurojust (pravosuđe) i Frontex (kontrola vanjskih granica).