10 godina nakon napada Al-Qaide
0

Obama: Amerika je sada jača

FENA
Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je danas da su SAD, 10 godina poslije napada Al-Qaide, postale jače i da će Amerikanci nastaviti dalje, uprkos novim prijetnjama njihovoj sigurnosti.

"Zahvaljujući neumornim naporima našeg vojnog osoblja i obavještajnih službi, snaga reda i organa unutrašnje sigurnosti, ne bi trebalo da bude dileme; danas, Amerika je jača, a Al-Qaida je na putu poraza", rekao je Obama u svojoj nedjeljnoj radio poruci naciji.

On je dodao da će teroristi nastaviti da planiraju napade na SAD, zbog čega se mora ostati na oprezu.

"Činimo sve što je u našoj moći da bismo zaštitili naš narod, i bez obzira šta nam se nađe na putu, kao otporna nacija, nastavit ćemo dalje", istakao je Obama.

Američki predsjednik će u nedjelju, na godišnjicu napada od 11. septembra 2001. godine, obići sve tri lokacije gdje su se tog dana srušili avioni koje su oteli pripadnici Al-Qaide.

To su mjesto gdje su se nalazile kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u New Yorku, Pentagon kod Washingtona i poljana kod Shanksvillea u Pensilvaniji.

"Željeli su da nas uvuku u beskrajne ratove, da oslabe našu snagu i pouzdanje kao nacije. Ali, iako ne prestaje naš pritisak na Al-Qaidu, okončavamo rat u Iraku i počinjemo da vraćamo trupe iz Afganistana, jer poslije teške decenije rata, vrijeme je za izgradnju nacije kod kuće", poručio je Obama.