Povodom godišnjice napada
0

Obama pozvao na ponovno oživljavanje duha jedinstva

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je danas Amerikance na ponovno oživljavanje duha jedinstva koji je karakterizirao zemlju u odgovoru na terorističke napade od 11. septembra 2001, u kojima je poginulo gotovo tri hiljade ljudi.

"To može biti trajna vrijednost. Ne samo jedan dan, već svaki dan", naglasio je on.

Predsjednik SAD-a uputio je svoj apel tokom sedmičnog obraćanja putem radija i interneta, dvije sedmice prije desete godišnjice terorističkih napada na New York, Washington i Pennsylvaniju, u kojima je poginulo gotovo tri hiljade ljudi.

Obama namjerava da prisustvuje obilježavanju godišnjice u Manhatttenu gdje su avioni, koje su oteli pripadnici El-Kaide, razorili Svjetski trgovinski centar, u Pennsylvaniji, gdje je jedan od aviona pao, kao i u Pentagonu.

Njegove današnje riječi su se odnosile na okolnosti ekonomskih izazova s kojima se suočava SAD, a njegove riječi su poziv za veću saradnju u vrijeme kada je njegova administracija zasuta kritikama.

"Čak i najmanji akt ljubaznosti, i najmanja usluga su način da se oda čast onima koje smo izgubili, način da povratimo duh jedinstva koji je uslijedio poslije 11. septembra", rekao je Obama.

On je podsjetio na rad dobrovoljaca poslije napada, donacije krvi, namirnica i odjeće.

"Bili smo jedinstveni i izlivi darežljivosti i saučešća nas podsjećaju da u vrijeme izazova mi Amerikanci napredujemo zajedno, kao jedan narod", ocijenio je Obama.

Ovih dana, dodao je predsjednik, SAD se i dalje bori protiv El-Kaide, okončava rat u Iraku, povlači snage iz Afganistana i izlazi iz najteže ekonomske krize našeg doba, prenosi AP.

"Ništa od toga neće biti lako, i ne može biti posao samo vlade. Kao što smo vidjeli poslije 11. septembra snaga Amerike su uvijek bili karakter i saosjećanje naroda", naglasio je on.