"Potpuno desetkovani"
0

Obama: "Male šanse za novi napad Al-Kaide na SAD"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da su male šanse da Al-Kaida u naredne dvije godine izvede novi spektakularni napad na SAD poput onog od 11. septembra 2001. godine pošto je rukovodstvo te terorističke mreže, kako je rekao, desetkovano.

Američke specijalne snage ubile su u maju vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena u blizini Islamabada, a u napadima američkih bespilotnih letjelica u Jemenu i Pakistanu, prema granici s Afganistanom, poginulo je još nekoliko lidera te organizacije, podsjetio je Reuters.

"Učinili smo više u posljednjih nekoliko godina nego tokom prethodne decenije", rekao je Obama u intervjuu američkoj televizijskoj mreži ABC News.

"Jasno je da je najvažnije dostignuće bilo uništenje Bin Ladena, ali, kada pogledate komandni lanac Al-Kaide, vidite da su vođe desetkovane", rekao je američki predsjednik.

Ekstremisti, koji su prije 10 godina šokirali svjetsku javnost kada su se otetim avionima zabili u kule Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, "brzo se približavaju tački kada više ne mogu lako da zamjene iskusne operativce", kazao je Obama.

SAD će, po njegovim riječima, kao otvoreno društvo uvijek biti ranjive, a Al-Kaida je i dalje opasna i ostaje najveći neprijatelj Amerike.

"Mislim da će, ako narednih godina ostanemo u istom položaju, Al-Kaidi biti veoma teško da izvede spektakularne napade poput onih od 11. septembra", ocijenio je Obama.