Obala Slonovače
0

Sve veći strah od rata, ljudi bježe u Liberiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko 14.000 osoba izbjeglo je iz Obale Slonovače u susjednu Liberiju zbog straha da će spor oko predsjedničkih izbora obnoviti građanski rat u toj zapadnoafričkoj zemlji, rekle su Ujedinjene nacije (UN) u subotu.

UNHCR je registrirao ukupno 14.000 izbjeglica iz Obale Slonovače u istočni dio Liberije koji su pobjegli nakon što je poslije izbora zavladala nestabilnost, izvijestila je UN-ova agencija za izbjeglice na svojim internetskim stranicama.

Predpostavlja se da će zbog zaoštrene situacije konačan broj biti 30.000 izbjeglica i to većinom pristaša novoizabranog predsjednika Alassanea Ouattarae.

S porastom njihovog broja rastu humanitarne potrebe za izbjeglice koje su većinom žene i djeca kao i za mještane koji ih udomljuju.

Čelnici država članica regionalnog bloka ECOWAS dodatno su pojačali pritisak na dosadašnjeg predsjednika Obale Slonovače Laurenta Gbagboa da prepusti vlast svom protukandidatu na izborima Alassaneu Ouattari, rekavši da bi se mogao suočiti s “legitimnom silom” ako to odbije. To je prva direktna prijetnja stranom vojnom intervencijom u sukobu u vezi s izbora održanih 28. novembra, a u kojem je do sada ubijeno nešto manje od 200 osoba.

Međunarodna zajednica priznala je pobjedu opozicionog čelnika Alassanea Ouattaru na predsjedničkim izborima 28. novembra, a dosadašnji predsjednik Obale Slonovače Gbagbo odbija priznati poraz i odstupiti s vlasti što je izazvalo krizu u zemlji.

Podsjećamo, Laurent Gbagbo zatražio je nedavno da zemlju napuste Misija UN-a i francuske vojne snage Licorne, međutim UN je to odbio.