UNHCR
0

20.000 ljudi izbjeglo iz Obale Slonovače u Liberiju

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
UNHCR je objavio da je više od 20.000 stanovnika pobjeglo iz Obale Slonovače u Liberiju plašeći se da će nasilje izazvano spornim predsjedničkim izborima dovesti do građanskog rata. Većina izbjeglica su žene i djeca.

Agencija UN-a je saopćila da je da se radi o osobama koji podržavaju Laurenta Gbagba koji ne priznaje poraz, kao i Alassane Ouattara kojeg medjunarodna zejdnica priznaje kao legalnog predsjednika.

S mandatom Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) trojna delegacija počela je u utorak u Obali Slonovače razgovore s predsjednikom Laurentom Gbagbom kako bi ga nagovorilo da prizna izborni poraz i preda vlast pobjedniku predsjedničkih izbora Alassaneu Ouattari, javile su agencije.

Prije razgovora s Gbagbom predsjednik Benina Boni Yayi, Sijera Leonea Ernest Koroma i Zelenortskog Otočja Pedro Pries susreli su se sa zapovjednikom UN-ovih snaga u Obali Slonovače (9.000 vojnika), a zatim ih očekuje sastanak s Ouattarom u nadi da će diplomatski prevladati krizu, javlja agencija AFP.