WikiLeaks
0

Sulejman izraelski favorit za novog predsjednika Egipta

FENA
Omar Sulejman (Foto: AFP)
Omar Sulejman (Foto: AFP)
Britanski Daily Telegraph, pozivajući se na povjerljive američke diplomatske depeše objavljene na WikiLeaksu, otkriva u utorak da je novi egipatski potpredsjednik Omar Sulejman dugogodišnji izraelski favorit.

Sulejman, za koga se uveliko misli da bi na položaju predsjednika mogao naslijediti Hosnija Mubaraka, pojedinačno je tokom razgovora predstavnika izraelskog ministarstva odbrane s američkim dužnosnicima 2008. godine spomenut kao najpoželjnija osoba koju bi Izraelci htjeli vidjeti na mjestu šefa egipatske države.

Sulejman je, kako se navodi, osoba koja je skoro svakodnevno u kontaktu s predstavnicima izraelske vlade, i to posredstvom tajne telefonske "vruće linije" koja povezuje izraelsko ministarstvo odbrane i sjedište egipatske službe sigurnosti koju je Omar Sulejman vodio.

Daily Telegraph spominje i depeše u kojima je navedeno da je Omar Sulejman, kao jedna od ključnih ličnosti angažiranih u bliskoistočnom mirovnom procesu, svojevremeno nagovijestio kako bi bila pozdravljena izraelska invazija pograničnog dijela Egipta da bi se, prenosi list, zaustavilo krijumčarenje oružja teroristima iz redova Hamasa u susjednom pojasu Gaze.

U povjerljivim dokumentima u koje je Daily Telegraph posredstvom WikiLeaksa imao uvida navodi se i da je izraelski ministar odbrane Ehud Barak tokom jedne od službenih posjeta Kairu bio impresioniran Sulejmanom, koji je u to vrijeme vodio egipatsku službu sigurnosti kao i da su istom prilikom Izraelci bili zapanjeni staračkim izgledom Hosnija Mubaraka i njegovim nerazgovijetnim govorom.