|

Saudijski kralj zaprijetio da bi mogao podržati Mubaraka

Saudijski kralj zaprijetio da bi mogao podržati Mubaraka
0
F
FENA
10.2.2011. u 11:59
4
komentara
0

dijeljenja
Saudijski kralj zaprijetio da bi mogao podržati Mubaraka Foto: AFP
Tri britanska dnevnika objavljuju u četvrtak na istaknutim mjestima izvještaje u vezi s protestima koji već duže od dvije sedmice potresaju Egipat.
The Times piše da su Saudijci rekli američkom predsjedniku Baracku Obami da "ne ponižava" egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, a pod oznakom "ekskluzivna vijest" saznaje da je saudijski kralj Abdullah zaprijetio Obami da će financirati opstanak Mubarakova režima na vlasti ako Bijela kuća pokuša na silu iznuditi brzu smjenu vlasti u Egiptu.

The Guardian je najviše prostora posvetio svjedočanstvima do kojih su proteklih dana došli njegovi novinari, i prema kojima je egipatska vojska od početka protesta protiv predsjednika Mubaraka "umiješana u pritvaranje i mučenja" demonstranata.

Prema ovim saznanjima egipatska vojska je od početka protesta tajno pritvorila stotine a možda i tisuće ljudi zbog sumnje da su protivnici Mubarakove vlade - a barem neki od pritvorenih su bili mučeni.

Dodaje se da su najviše bili pritvarani aktivisti na zaštiti ljudskih prava, novinari i odvjetnici kao i da su većinom već oslobođeni.

Daily Telegraph je za svoj vodeći vanjskopolitički izvještaj izabrao vijest do koje je došao na osnovu američke diplomatske depeše što je procurila preko WikiLeaksa. Prema tom izvoru, egipatski potpredsjednik Omar Sulejman je rekao Izraelu da će "očistiti" Sinaj od krijumčara oružja u pojas Gaze.

Daily Telegraph tim povodom komentira da ova vijest predstavlja još jedan dokaz o tijesnim vezama između Izraela, SAD-a i Sulejmana, za koga se vjeruje da će na položaju naslijediti predsjednika Hosnija Mubaraka.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...