Hoće li danas pasti Mubarak?
0

FOTO+VIDEO / Stotine hiljada demonstranata na ulicama Kaira

FENA
Foto: AP
Trg Tahrir (Foto: AP)
Stotine hiljada Egipćana preplavilo je u utorak centralne dijelove Kaira zbog protestnog marša na kojem se očekuje da će se okupiti milion ljudi koji traže odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka.

Demonstranti, od kojih su mnogi mahali egipatskim zastavama ili nosili transparente, okupljaju se osmog dana protesta na glavnom trgu Tahrir.

Ujedinjene nacije (UN), u međuvremenu, su saopćile da je, prema nezvaničnim izvještajima, tokom protesta širom Egipta poginulo više od 300 osoba, prenosi AFP.

  • Broj žrtava se svakodnevno povećava, a nepotvrđeni izvještaji pokazuju da je možda ubijeno čak 300 osoba i povrijeđeno više od 3.000, a na stotine su uhapšene, izjavila je u utorak u Ženevi visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pilai.

Novoizabrani Mubarakov potpredsjednik Omar Suleiman počeo je jutros razgovore s predstavnicma opozicije obećavši reforme. Vojska je također obećala da neće koristiti silu protiv građana koji protestuju već osmi dan i proglasila zahtjeve demonstranata legitimnim.

Međutim, demonstranti na centralnom trgu Tahrir u Kairu, koji su tu proveli noć bez obzira na policijski sat, tvrde da nastavljaju s akcijom sve dok Mubarak ne odstupi s vlasti.

  • Jedina stvar koju ćemo prihvatiti od njega je da se popne u avion i ode, kazao za Reuters 45-godišnji advokat Ahmad Helmi.

Neposredno poslije sinoćnjeg oglašavanja armije, potpredsjednik nove vlade Omar Suleiman pojavio se na državnoj televiziji i objavio da će početi dijalog s političkim strankama o nekim od zahtjeva demostranata, uključujući ustavne i zakonodavne reforme.

Suleiman je rekao da mu je predsjednik Mubarak povjerio zadatak da iznese konkretne prijedloge i vremenski okvir za njihovo provođenje.

Potpredsjednik vlade također je rekao da će se u okruzima u kojima su zabilježene nepravilnosti tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, glasanje ponoviti.

Vojska koja je praktično držala Egipat još od zbacivanja monarhije 1952. godine biće glavni igrač u odlučivanju ko će da zamijeni Mubaraka, i neki očekuju da će zadržati znatnu moć dok istovremeno bude uvodila reforme koje bi zadovoljile demonstrante.

  • U ovom trenutku, Suleiman predstavlja vojsku, ne Mubarak, ocijenio je Favaz Gerges iz Londonske škole za ekonomiju.

Vrh armije je sinoć saopćio da je prisustvo vojske na ulicama za dobro građana, da bi osigurali njihovu sigurnostii dobrobit.

  • Oružane snage neće pribjeći upotrebi sile protiv našeg velikog naroda, navedeno je u saopćenju vojske.

To je prva izričita potvrda vojske da neće pucati na demonstrante, od kada je u petak izašla na ulice da bi pomogla policiji u održavanju mira.

Egipatski opozicioni lider Mohamed ElBaradei poručio je hiljadama demonstranata u centru Kaira da pobuna protiv vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka "ne može biti zaustavljena".

  • Vi ste vratili svoja prava i ono što smo počeli ne može biti zaustavljeno, rekao je on masi, koja je odgovorila s "Dole Mubarak!"

U ponedeljak uveče, na državnoj televiziji pročitano je Mubarakovo pismo novom premijeru, u kojem se zahtijeva da u središtu ekonomskih reformi budu svakodnevni problemi građana, kao i to da se započne dijalog s političkim strankama o ustavnim i zakonodavnim reformama.

Čini se da upravo takve poteze Mubaraku predlažu zapadne zemlje. U Londonu je objavljeno da su se američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron složili da je Egiptu potrebna "uredna tranzicija ka demokratskoj vladi" a ne, kako je kasnije pojašnjeno, "ekstremizam ili još autoritarniji sistem vladavine".

Sličan stav izrazili su ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu.