|

Vojska podržala Mubaraka i najavila ukidanje vanrednog stanja

Vojska podržala Mubaraka i najavila ukidanje vanrednog stanja
0
F
FENA
11.2.2011. u 12:34
63
komentara
0

dijeljenja
Vojska podržala Mubaraka i najavila ukidanje vanrednog stanja Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Egipatska vojska je podržala odluku predsjednika Hosnija Mubaraka da ne podnese ostavku, već da većinu ovlasti prenese na potpredsjednika Omara Sulejmana i najavila ukidanje vanrednog stanja.
Odluka vojske, donesena na sastanku Vrhovnog savjeta odbrane, vjerovatno će dodatno razljutiti demonstrante koji su krenuli na predsjedničku palaču u Kairu i druge simbole omraženog režima kako bi otjerali Mubaraka, prenosi agencija Associated Press.

Vojska je saopćila da podržava Mubarakov plan za miran prijenos vlasti i održavanje slobodnih i fer predsjedničkih izbora kasnije ove godine.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se pred predsjedničkom palačom u Kairu tražeći ostavku predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je uprkos nagovještajima nije podnio.

Četiri tenka i bodljikava žica nalaze se između demonstranata i kapije palače, a za sada nije poznato da li se Mubarak nalazi unutar zdanja.

Demonstranti, bijesni zbog posljednjeg odbijanja Hosnija Mubaraka da podnese ostavku, obećali su masovne proteste kako bi ga otjerali, a vojska nije sprečavala okupljanje demonstranata pred predsjedničkom palačom.

Mubarak je u četvrtak uvečer izjavio da neće podnijeti ostavku dok ne bude formirana nova vlada, ali da će dio ovlasti prenijeti na potpredsjednika Omara Sulejmana i dodao da reforme u Egiptu počinju odmah i trajat će do kraja septembra.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...