|

Desetine hiljada osoba nastavilo proteste u Kairu

Desetine hiljada osoba nastavilo proteste u Kairu
0
F
FENA
8.2.2011. u 17:07
0
komentara
0

dijeljenja
Desetine hiljada osoba nastavilo proteste u Kairu Foto: AP
Deseci hiljada demonstranata okupljeni u utorak u središtu Kaira, nastavili su i 15. dan zaredom tražiti ostavku egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je istodobno osnovao ustavnu komisiju kao novu gestu dobre volje spram demonstranata, prenose agencije.
Trg Tahrir, centar pobune pokrenute 25. januara, bio je pretrpan ljudima početkom popodneva. Brojni demonstranti nosili su egipatske zastave i transparente s natpisom "Narod želi pad režima". "Mi smo narod, mi smo vlast", uzvikivali su demonstranti, prenosi AFP.

Mubarak, 82-godišnjak i gotovo 30 godina na čelu države, osnovao je komisiju u okviru "nacionalnog dijaloga" započetog u nedjelju između vlasti i opozicije među kojom je prvi put bio i moćni islamistički pokret Muslimansko bratstvo.

U ponedjeljak je Mubarak obećao povećanje plaća dužnosnika i penzija za 15 posto od 1. aprila, te zatražio istragu o krvavim sukobima između njegovih pristaša i protivnika 2. februara na Trgu Tahriru.

Međutim, kako se čini, te Mubarakove mjere, uključujući obećanje da se neće kandidirati za šesti mandat na izborima u septembru, neće smiriti bijes demonstranata koji i dalje traže njegov hitan odlazak.

Na Trgu Tahriru protesti nisu oslabili usprkos svježih noći, umora i spartanskih uvjeta života na tom mjestu koje se pretvorilo u šatorsko naselje, navodi AFP.

Egipatski potpredsjednik Omar Suleiman potvrdio je u utorak da je Mubarak "potpisao predsjednički ukaz u sklopu kojeg je formirao komisiju čija je zadaća izrada ustavnih amandmana". Tim bi se amandmanima trebali izmijeniti sporni član 76. i 77. egipatskog ustava koji, prema mišljenju opozicije, onemogućuju kandidaturu nezavisnih kandidata.

Član 76. uvršten je u ustav 2007. i utvrđuje vrlo stroge uvjete kandidiranja na predsjedničkim izborima, posebno za nezavisne kandidate koji moraju dobiti potpise 250 zastupnika iz triju različitih institucija, svih pod dominacijom stranke na vlasti.

Član 77. propisuje da je predsjednički mandat traje šest godina, uz njihov neograničeni broj.

Vlast i različite opozicione snage, među kojima prvi put i Muslimansko bratstvo, pokrenuli su u nedjelju dijalog zbog "mirnog prijenosa vlasti temeljenog na ustavu".

"Predsjednik Mubarak pozdravio je nacionalni konsenzus o tome, potvrđujući da smo na pravom putu izlaska iz krize", rekao je Suleiman.

Suleiman je također kazao da Egipat ima razrađen plan i vremenski okvir za miran prijenos vlasti, "uz poštivanje ustavnog legitimiteta".

Obećao je i da više neće biti poduzimane nikakve akcije protiv demonstranata na kairskom glavnom trgu Tahriru.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.