Egipat
0

Omar Sulejman - Mubarakov čovjek od povjerenja

FENA
Omar Sulejman (Foto: AP)
Omar Sulejman (Foto: AP)
Omar Sulejman, prvi potpredsjednik Egipta u posljednjih 30 godina, uživa povjerenje ne samo predsjednika Hosnija Mubaraka već i mnogih Egipćana, a svojevremeno su mu vjerovali i SAD i Izrael, objavio je u ponedjeljak Associated Press.

Mubarak je u subotu imenovao Sulejmana, jednog od svojih najbližih suradnika, za potpredsjednika države, u nadi da će mu dugogodišnji šef obavještajne službe pomoći ostati na vlasti u trenutku kada deseci tisuća Egipćana traže od njega da se povuče.

Egipatski predsjednik je tokom tri desetljeća autoritarne vladavine odbijao imenovati potpredsjednika i vjerovalo se da za nasljednika priprema svoga sina Gamala, koga većina građana ne podržava.

Kako je ocijenila američka agencija, izgleda da je Mubarakova odluka da postavi Sulejmana za drugog čovjeka u zemlji donesena s ciljem da smanji pritisak demonstranata i nagovijesti mogućnost alternativnog prijenosa vlasti, u kojoj možda neće sudjelovati Gamal.

Sulejman (74) bio je 20 godina na čelu egipatske obavještajne službe, rijetko se pojavljujući u javnosti, ali igrajući važnu ulogu iza scene. Tokom dugogodišnje karijere, najprije u vojsci, potom od 1987. godine u vojnoj obavještajnoj službi, na čije je čelo došao 1991. u vrijeme Zaljevskog rata, bio je zadužen za neka od najvažnijih pitanja s kojima se suočavala egipatska država: odnose sa SAD-om, Izraelom, Palestincima i susjednim Sudanom.

"On je tajanstven čovjek i ne voli da se eksponira", rekao je Hossam Sweilam, bivši vojni časnik koji ga poznaje. "Poznat je po svom integritetu i posvećenosti..., a predsjednik mu potpuno vjeruje i voli ga." Sweilam kaže kako je jedan od dokaza koliko su Sulejman i Mubarak bliski i taj što je unuk egipatskog predsjednika dobio ime Omar po njemu.

Mubarakovo povjerenje u Sulejmana definitivno je učvršćeno nakon pokušaja ubojstva egipatskog predsjednika u Etiopiji 1995. godine koji su izveli islamski ekstremisti. Prema raznim izvještajima, Sulejman je tada uvjerio Mubaraka da bude u oklopnom vozilu, po cijenu da uvrijedi Etiopljane koji su tvrdili da mu sigurnost tokom posjete neće biti ugrožena.

A kada su naoružani ljudi otvorili vatru na vozilo na putu ka aerodromu, Sulejman je naredio vozaču da smjesta okrene automobil. Poslije tog incidenta, postao je jedan od najbližih Mubarakovih suradnika. U isto vrijeme je uživao i potporu SAD-a i Izraela, a i mnogi Egipćani ga smatraju čovjekom od povjerenja, koji bi mogao spriječiti plan da Gamal Mubarak (47) postane sljedeći predsjednik Egipta.

U jednoj od tajnih američkih diplomatskih poruka koje je objavio WikiLeaks navedeno je da je Sulejman rekao kako "mrzi ideju" da Gamal dođe na čelo države.

Ipak, neki egipatski analitičari smatraju da je imenovanje Sulejmana došlo prekasno i podsjećaju da su demonstranti na ulicama uzvikivali slogane ne samo protiv Mubaraka već i protiv novog potpredsjednika. Prema ocjeni pojedinih stručnjaka, Sulejman bi sada mogao biti prihvatljiv za javnost samo u okviru tranzicijske vlasti, koja treba pripremiti demokratske izbore u Egiptu.