Tirana
0

Sukobili se demonstranti iz opozicije i policajci

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U petak je u centru Tirane došlo do sukoba između demonstranata koji su protiv albanske vlade Salija Berishe i velikog kontingenta policajaca koji su upotrijebili suzavac.

Hiljade demonstranata su se na poziv socijalističke stranke okupile oko 13.00 sati ispred sjedišta vlade koje je štitio veliki broj snaga sigurnosti.

Demonstranti su bacali kamenje na policajce i vojnike koji su na napade odgovorili suzavcem i vodenim topovima, kako bi rastjerali demonstrante.

Ranjen je najmanje jedan policajac, a jedno policijsko vozilo je zapaljeno.

Socijalistička opozicija je prošle sedmice pozvala na demonstracije protiv vlade, čim je objavljena ostavka zamjenika premijera Ilira Mete zbog korupcije.

"Naš cilj nije da uzmemo vlast silom i bez izbora", izjavio je u petak lider socijalističke opozicije i gradonačelnik Tirane Edi Rama.

"Vlada treba da podnese ostavku i otvori put novim prijevremenim izborima.To je jedino rješenje kako bi zemlja došla na normalu", dodao je on.

Albanski socijalisti nisu nikada priznali rezultat općih izbora održanih u junu 2009. godine, optuživši vlast za prevare.