Albanija
0

Berisha odgodio demonstracije, novi protest socijalista

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U vladi i opoziciji u Albaniji najavljuju nove proteste i pored krvoprolića i zasad ne pokazuju spremnost da otvore dijalog o spornim pitanjima, iako su se našli pod pritiskom iz Bruxellesa i Washingtona.

Premijer Sali Berisha potvrdio je da je odgodio ranije najavljene demonstracije svoje Demokratske stranke za srijedu i one će biti održane u subotu, 29. januara.

On je objasnio da je povukao ovaj potez pod pritiskom "diplomatskih predstavnika prijateljskih zemalja" u Tirani, koji su izrazili zabrinutost zbog novih još težih sukoba.

"To će biti mirna manifestacija kojom želimo jedino da demonstriramo protiv nasilja, a u korist građanskih vrijednosti", istaknuo je Berisha, a prenijela agencija ATA.

Čelnik opozicijske Socijalističke stranke Edi Rama najavio je da će održati nove proteste u petak, sedmicu dana nakon krvavih demonstracija tokom kojih su ubijene tri osobe, dok ih je više od stotinu ranjeno.

Albanija se sada suočila s najtežom političkom krizom od nemira 1997. godine kada su građani koji su izgubili štedne uloge opljačkali sve što im je došlo do ruku, uključujući i vojna skladišta oružja.

Sukobi vlade i sadašnje opozicije počeli su prije godinu i po dana, poslije parlamentarnih izbora na kojima je Berisha izvojevao tijesnu pobjedu. Socijalisti nikada nisu priznali rezultate tih izbora i tvrde da su pokradeni.

Neposredan povod za produbljivanje političke krize u Albaniji bilo je otkriće da je doskorašnji vicepremijer Ilir Meta sudjelovao u namještanju jednog posla uz proviziju od 700.000 eura.

Opozicija traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora, što premijer Berisha odbacuje.