Albanija
0

Premijer Berisha prijeti opoziciji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Albanski premijer Sali Berisha izjavio je kako ne namjerava podnijeti ostavku i zaprijetio da će se opozicija suočiti s oštrim odgovorom pokuša li nasiljem osvojiti vlast.

Berisha je u intervjuu agenciji Associated Press optužio čelnika opozicijske Socijalističke stranke Edija Ramu da je "pokušao osvojiti vlast silom" predvodeći "grupe gangstera, ubica i kriminalaca" koji su pokušali da upadnu u zgradu vlade tokom demonstracija u petak.

"Savjetujem mu da ne pokušava ponovo... novi pokušaj bit će suočen s oštrim odgovorom", istakao je on. Berisha u intervjuu nije objasnio što bi to praktično moglo značiti, ali je istakao da će taj odgovor biti u skladu s albanskim zakonima.

Lider opozicije Rama je odbacio optužbe da je pokušao izvršiti "državni udar" organizirajući protest ispred zgrade vlade tokom kojih su poginula tri demonstranta, dok ih je više od 150 ranjeno. On je najavio nove proteste u petak, dok je premijer Berisha istaknuo da će njegove pristalice održati demonstracije u subotu.

Vođa Socijalističke stranke Rama pozvao je u ponedjeljak uvečer međunarodnu zajednicu da posreduje u rješavanju političke krize u Albaniji i najavio da će bez obzira na prijetnje predvoditi nove antivladine proteste.

U intervju za agenciju AP Rama je kazao da je premijer Sali Berisha "izgubio kontrolu" nakon što su prošlog petka na demonstracijama u Tirani poginule tri osobe.