Optužbe Berishe
0

VIDEO / "Rama uz pomoć kriminalaca želi osvojiti vlast"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Albanski premijer Sali Berisha direktno je u petak navečer optužio lidera Socijalističke partije Edija Ramu da je glavni pokretač sukoba tokom demonstracija u Tirani, s ciljem da osvoji vlast kroz nasilje, uključivši u njega plaćene kriminalce i krijumčare.

Berisha je na konferenciji za novinare rekao da će "Rama snositi punu odgovornost za ovaj incident".

"Njihov scenario bio je da uspostave kontrolu nad kabinetom premijera, parlamentom i ministrima", rekao je albanski premijer i dodao da takvi planovi "neće biti prihvaćeni, već kažnjavani".

Berisha je ponovio da "prijevremenih izbora neće biti, a da će opći izbori biti održani 2013. godine", prenijela je albanska agencija novinska ATA.

Rama je, s druge strane, optužio policiju zbog pucanja na demonstrante, koji su, kako je rekao, "protestovali s kartama u rukama" i dodao da opozicija neće odustati od svojih zahtjeva.

Rama je novinarima rekao da poslanici Socijalističke partije čine sve što mogu da umire demonstrante, koje je nazvao "nedužnim građanima".

Lider albanske SP smatra da je vlada te zemlje kriva za sadašnju situaciju i da je zbog toga treba rekonstruisati.

Da su demonstracije u Tirani "potpuno propale", jer su se pretvorile u nasilje, smatra albanski ministar odbrane Arben Imami, ocijenivši da je "ono što se dogodilo u petak ozbiljan politički zločin, čije će se posljedice osećati godinama".

U televizijskom intervjuu, Imami je rekao da su zvaničnici državne policije tokom demonstracija pokazali "profesionalizam i humanizam, braneći ustavni poredak i institucije".

"Poslije svega ovoga, Albaniji je potrebna stabilnost", rekao je Imami, naglasivši da "Socijalistička partija mora da obnovi dijalog, da se kloni ovakve vrste nasilnih protesta i otvoreno osudi ove događaje".

Predsjednica albanskog Parlamenta Jozefina Topali izjavila je, povodom dešavanja od petka, da je Albanija "demokratska zemlja u kojoj se vlast ne može osvajati nasiljem".

"Demonstracije koje je organizovao lider Socijalističke partije Edi Rama bile su nasilne i ozbiljno su pogodile državne institucije u zemlji. To je bio napad na državu, zemlju, Albaniju i Albance", rekla je Topali.

"Zakon i država činit će sve da odbrane demokratske institucije, baš kao što su uradile u petak", rekla je Topali.

U Tirani, u kojoj je mirno, u petak navečer, istog dana je došlo do sukoba policije i građana na demonstracijama koje je organizovala vodeća opoziciona Socijalistička partija, koja traži ostavku premijera Berishe i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U sukobima s policijom tri osobe su izgubile život, a više desetina ih je povrijeđeno.

Većina svjetskih zvaničnika osudila je nasilje u Tirani i pozvala sve strane na izbjegavanje sukoba.