Svijet
0

Albanska opozicija najavila nove proteste

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vodeća opoziciona Socijalistička partija Albanije najavila je novi val protesta na kojima će zatražiti ostavku vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Prvi protesti biće održane 8. marta u Tirani, na kojima će žene osuditi premijera Salia Berishu zbog nedavne izjave da su žene nesposobne da vode javne institucije. Novo protestno okupljanje je, poslije toga, zakazano za 15. mart, prenose agencije.

Prema najavama medija, uskoro bi trebalo da počne i štrajk glađu ispred zgrade vlade u Tirani koji neće prestati dok ministar unutarnjih poslova ne podnese ostavku.

U opoziciji optužuju pripadnike službi sigurnosti da su bez razloga pucali na demonstrante 21. januara i ubili četiri osobe, a nekoliko desetina ranili.

Val protesta u Albanuiji traje već dva mjeseca, otkako je potpredsjednik vlade Ilir Meta osumnjičen za korupciju, zbog čega je morao da podnese ostavku.

Opozicija optužuje vladu da je ogrezla u korupciju i organizovani kriminal i da treba da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore, pogotovo što se tvrdi da je premijer Berisha sredinom 2009. došao na vlast zahvaljujući pokradenim glasovima, što on uporno demantuje.