Francuski ambasador za ljudska prava
0

"Sudski proces protiv Julije Timošenko apsurdan i politički"

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Francuski ambasador za ljudska prava Francois Zimeray ocijenio je u četvrtak "apsurdnim" i "političkim" novo suđenje ukrajinskoj opozicionerki Juliji Timošenko, koji je započeo u četvrtak.

"Ono što sam ja vidio je apsurd. Ove optužbe su bez sumnje političke prirode", izjavio je on novinarima, nakon što je prisustvovao prvoj raspravi u sudu Kyivski u gradu Kharkivu, na istoku zemlje.

"Ovo nije rasprava koja zadovoljava standarde poštenog suđenja, prije svega zbog toga što osuđena nije u stanju da se brani ni da se pojavi", dodao je on u telefonskom razgovoru za AFP.

Juliji Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe vlasti, sada se sudi za utaju poreza i pronevjeru javnih sredstava u 1997-1998. godini kada je bila direktor grupe Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine.

Opozicionerka ima zdravstvene probleme s kičmom i teško se kreće. Ona je u pisanoj formi odbila da prisustvuje u četvrtak suđenju navodeći kao razlog njeno zdravstveno stanje.

"Zabrinut sam za njeno zdravlje i ishod sudskog procesa", naglasio je Zimeray.

"Nepravda je uvijek šokantna, ali kada nepravda dolazi od pravosuđa, onda to zaista revoltira", rekao je on.

Prije nego što je otišao iz Ukrajine, Zimeray je posjetio zatvor u kojem se nalazi Julija Timošenko. Primio ga je direktor zatvora, ali mu nije bilo dozvoljeno da se susretne s opozicionerkom.