Prijeti joj 12 godina zatvora
0

U Ukrajini počinje novo suđenje Juliji Timošenko

SRNA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
U Ukrajini danas počinje novo suđenje bivšoj premijerki Juliji Timošenko, po optužnici za utaju poreza, ali ona odbija da se pojavi na ročištu iz zdravstvenih razloga.

Jučer su objavljene fotografije na kojima se vide povrede koje je Timošenkova zadobila u zatvoru prošle sedimice, kada su je, kako tvrdi, pretukla trojica muškaraca. Opozicija navodi da su je muškarci udarali u stomak, ali vlasti to demantuju.

Zapad je osudio prvo suđenje Timošenkovoj, po optužnici za zloupotrebu položaja, uz ocjenu da je riječ o politički motivisanom procesu.

Timošenkova nije prisustvovala preliminarnim saslušanjima novog suđenja prije sedam dana. Optužnica se odnosi na njene navodne nelegalne aktivnosti u vrijeme dok je bila na čelu privatne energetske kompanije tokom devedesetih, prenio je BBC.

Ukoliko bude proglašena krivom, mogla bi da bude osuđena na 12 godina zatvora. Ona trenutno služi kaznu od sedam godina zatvora, pošto je proglašena krivom za zklapanje nepovoljnog gasnog sporazuma sa Rusijom u vrijeme dok je bila na čelu Vlade.

Timošenkova optužuje predsjednika Viktora Janukoviča za političku osvetu, a prije pet dana je, navodno, počela štrajk glađu.