Svijet
0

Suđenje Timošenkovoj odgođeno za 21. maj

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko ne može se suditi u odsustvu, odlučio je danas ukrajinski sud i za 21. maj pomjerio ročište za novo suđenje o utaji poreza.

"Sud je odlučio da je nemoguće da održi ročište u odsustvu Timošenko", izjavio je sudija Konstiantin Sadovski, a prenio AFP.

Kako je prenio BBC, Timošenko nije prisustvovala preliminarnim saslušanjima za novo suđenje prije sedam dana zbog bolova u leđima.

Timošenko je već osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnog gasnog ugovora s Rusijom, a protiv nje je pokrenuto još nekoliko krivičnih predmeta, ali je ona zahtijevala da joj se sudi u odsustvu, jer zbog bolova u leđima ne može da prati suđenja.

Ako bude proglašena krivom, mogla bi da bude osuđena na 12 godina zatvora.

Ukrajinski i inozemni mediji objavili su jučer fotografije Timošenko na kojima ona pokazuje modrice na rukama i tijelu koje su, kako tvrdi, nastale 20. aprila kad su je zatvorski čuvari, protivno njenoj volji, odveli u državnu bolnicu na preglede.

Ona je odbila liječenje u toj ustanovi i već poslije dva dana vraćena je u zatvor, a njen advokat Sergej Vlasenko izjavio je da ona "ništa ne jede i pije samo vodu", kao i da trpi nesnosne bolove u leđima.

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič naložio je Kancelariji glavnog tužioca da provjeri navode o lošem postupanju zatvorskih službenika prema bivšoj premijerki Timošenko, koje su u pismu iznijeli poslanici opozicionih partija.

Zapadna, kao i dio ukrajinske javnosti, uključujući inteligenciju, smatraju da su procesi koji se protiv nje vode političke prirode, a danas su u Kijevu održane demonstracije oko 2.000 ljudi u znak podrške Timošenko.