Kćerka Julije Timošenko
0

"Moja majka trpi užasne bolove, uskraćuju joj lijekove"

FENA
Kćerka zatočene bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko u četvrtak je izjavila da njena majka trpi "užasne" bolove jer su joj u zatvoru uskraćeni lijekove protiv bolova.

Julija Timošenko služi sedmogodišnju kaznu zatvora pod optužbama da je zloupotrebljavala položaj na suđenju za koje Zapad tvrdi da je bilo politički motivirano. Ona je zatočena u zatvoru u istočnoj Ukrajini i žali se na teške bolove u leđima,optužujući vlasti da joj ne pružaju adekvatnu medicinsku pomoć, prenosi AP.

Eugenija Timošenko izjavila je novinarima u četvrtak da su njenoj majci nekoliko dana uskraćeni lijekovi protiv bolova.

"Ona trpi užasne bolove, ne može ustati iz kreveta", izjavila je kćerka bivše ukrajinske premijerke.

Ona je kazala da ljekari pružaju pogrešan tretman i daju pogrešne dijagnoze njenoj majci, koju će iduće sedmice ispitati kanadski i njemački ljekari.

Timošenko, koja je osuđena u oktobru prtošle godine, optužuje predsjednika Viktora Janukoviča da je namjestio optužbe protiv svoje političke suparnice. Timošenko je prošle godine poražena od Janukoviča na predsjedničkim izborima.

Janukovič je ostao uporan u svom stavu, tvrdeći da neće intervernisati u njenom slučaju. On također tvrdi da je ugovor koji je Timošenko sklopila s Rusijom u vrijeme dok je bila premijerka nanio zemlji ogromne gubitke i da se odgovorni za to moraju suočiti s pravdom.

Također u četvrtak, ukrajinski parlament dao je početno odobrenje za prijedlog liberalizacije krivičnog zakona, uključujući uvođenje suđenja s porotom i kućnog pritvora.

Prijedlog neće, međutim, dovesti do oslobađanja Julije Timošenko, kako su tražile zapadne zemlje.