Optužuje predsjednika za nasilje
20

Objavljene fotografije pretučene Timošenko

FENA
Julija Timošenko (Foto: AFP)
Julija Timošenko (Foto: AFP)
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je u zatvoru u petak započela osmi dan štrajka glađu, putem svog advokata je optužila predsjednika Viktora Janukoviča da je dozvolio nasilje izvršeno nad njom prošle sedmice.

"Ona je dobila informacije da je naredbu o primjeni sile protiv nje dao državni tužitelj Viktor Pšonka na osnovu direktive predsjednika Viktora Janukoviča", izjavio je njegov advokat Sergej Vlasenko novinarima u Harkivu.

Opozicionerka je u utorak kazala da započinje štrajk glađu 20. aprila kako bi osudila "političku represiju" čija je žrtva i udarce koje je dobila u zatvoru.

Internetska stranica Ukrajinska pravda objavila je u petak fotografije koje datiraju od 25. aprila, na kojim bivša premijerka pokazuje tragove na trbuhu i jednoj ruci slične hematomima.

Advokat je, osim toga, kazao da je Julija Timošenko nastavila štrajk glađu. "Ovo je osmi dan, ona leži, ne jede ništa, pije samo vodu", kazao je on.

Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Janukovič je obećao u četvrtak istragu kako bi se utvrdilo da li je neko tukao opozicionerku koja inače ima jake bolove u leđima.

Osuđena je u oktobru na sedam godina zatvora zato što je 2009. godine, kada je bila premijerka, potpisala s Rusima plinske ugovore koji su ocijenjeni nepovoljnim za zemlju, a od prošle sedmice joj se ponovo sudi za pronevjeru javnog novca i utaju poreza u periodu 1997-1998.