Svijet
0

Suđenje Ben Aliju počinje 20. juna

FENA
Zine El-Abidin Ben Ali (Foto: AFP)
Zine El-Abidin Ben Ali (Foto: AFP)
Suđenje u odsustvu svrgnutom predsjedniku Tunisa Zinu el Abidineu Ben Aliju, koji je u egzilu u Saudijskoj Arabiji, počet će 20. juna, saopćio je predsjednik prijelazne vlade te sjevernoafričke države Beji Caid Essebsi.

"Najavljujem, prvi put, da će suđenje početi 20. juna", rekao je Esebsi arapskoj satelitskoj televiziji Al-Jazeera. "Sudit će mu se pred civilnim i vojnim sudom."

Ben Ali i njegovi saradnici optuženi su po više od 90 tačaka, dodao je Essebsi.

Po njegovim riječima, Saudijska Arabija nije odgovorila na zahtjev Tunisa za izručenjem bivšeg predsjednika, prenio je AFP.

Ben Ali je napustio Tunis u januaru, poslije pobune protiv njegove 23-godišnje vladavine, i vjeruje se da je sada u Saudijskoj Arabiji.

Od februara se nije pojavljivao u javnosti, a članovi njegove porodice tvrde da je u februaru pretrpio moždani udar.

Vlasti Tunisa žele da mu sude zbog korupcije i posjedovanja droge i oružja pošto je u predsjedničkoj palači pronađeno 27 miliona dolara u gotovinskom novcu, oružje i skoro dva kilograma narkotika, uglavnom kanabisa.

Protiv Ben Alijeve porodice i bivših ministara vodi se više paralelnih istraga, među kojima i one za ubistvo, zloupotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu starinama i pranje novca.