Advokati će tražiti odgodu
0

Ben Ali: Optužbe i suđenje su sramna maskarada

Sarajevo-x.com
Zine al-Abidine Ben Ali
Zine al-Abidine Ben Ali
Advokati koji zastupaju bivšeg predsjednika Tunisa, Zinea al-Abideinea Ben Alija će najvjerovatnije u ponedjeljak zahtijevati odlaganje suđenja. Ben Aliju će se suditi u odstustvu po optužbama za ubistvo i mučenje, kao i zbog mnogih drugih krivičnih djela, javlja AFP.

Advokatski tim bivšeg predsjednika Ben Alija, čije suđenje u odsustvu počinje u ponedjeljak u Tunisu, namjerava zatražiti odgodu kako bi se izvršile pripreme za odbranu.

"Tražit ćemo odgodu saslušanja kako bi uspostavili kontakt s našim klijentom i pripremili njegovu odbranu", rekao je advokat Hosni Beja u nedjelju.

Bivši predsjednik Tunisa, prvi vođa koji je zbačen s vlasti tokom ustanaka u arapskom svijetu, suočit će se sa optužbama za krađu, kao i za trgovinu drogom i oružjem.

Ben Alijev advokat u Bejrutu, Akram Azoury, rekao je da bivši predsjednik "odlučno odbacuje sve optužbe jer nikada nije posjedovao sumu novca pronađenu u njegovom uredu".

Ben Ali je pobjegao u Saudijsku Arabiju 14. januara nakon ustanka protiv njegove 23-godišnje vladavine. Sudit će mu se u odsustvu i to za 93 slučaja u koje je umiješan on i njegovi saradnici. Bivši predsjednik bi mogao biti osuđen na kaznu zatvora do 20 godina ukoliko bude proglašen krivim. Bivši tuniški lider je poručio da optužbe i suđenje smatra "lažnom maskaradom".

Saslušanje najavljeno za ponedjeljak je samo početak dugog pravnog procesa koji bi mogao obuhvatiti i najbliže Ben Alijeve saradnike. Njima bi se također sudilo za ubistva, mučenje, pranje novca i trgovinu arheološkim artefaktima.