Tunis
0

Svrgnuti predsjednik Ben Ali osuđen na 35 godina zatvora

FENA
Sud u Tunisu osudio je u ponedjeljak svrgnutog predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija i njegovu suprugu Leilu Trabelsi u odsutnosti na po 35 godina zatvora i ukupnu novčanu kaznu od 91 milion tuniskih dinara (65,6 miliona dolara) zbog krađe i nezakonitog posjedovanja novca i nakita.

Presuda po drugim optužbama koje se odnose na nezakonito posjedovanje narkotika i oružja bit će izrečena 30. juna. Suđenje je trajalo samo jedan dan, prenosi Reuters.

Ben Ali (74) nalazi se u egzilu u Saudijskoj Arabiji, a Tunis je napustio 14. januara, poslije masovnih demonstracija koje su pokrenule proteste iu drugim arapskim zemljama.

Otkad je otišao u Saudijsku Arabiju, pravosudni dužnosnici iz prelazne vlade istražuju 23-godišnje razdoblje koliko je Ben Ali proveo na vlasti.

Tuniske vlasti su u ponedjeljak sudile Ben Aliju i zbog korupcije i posjedovanja droge i oružja nakon što je u predsjedničkoj palači pronađeno 27 miliona dolara u gotovinskom novcu, oružje i skoro dva kilograma narkotika, uglavnom kanabisa.

Protiv Ben Alijeve porodice i bivših ministara vodi se, međutim, više paralelnih istraga, uključujući istrage za ubistvo, zloupotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu antikvitetima i pranje novca.

Za ozbiljnije optužbe - ugrožavanje državne sigurnosti i ubojstva - Ben Aliju će biti suđeno u narednim procesima.