Tunis
0

Počelo suđenje svrgnutom predsjedniku Ben Aliju

FENA
Zine al-Abidine Ben Ali
Zine al-Abidine Ben Ali
U Tunisu je u ponedjeljak počelo suđenje u odsustvu bivšem tuniskom predsjedniku Zineu el Abidineu Ben Aliju, prvom svrgnutom šefu države u talasu pobuna u arapskim zemljama početkom godine, koji je optužen za pljačku zemlje i druga krivična djela.

Ben Ali, koji je optužen i za brojna ubistva, zloubotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu starinama, oružjem i drogom, kao i za pranje novca, pobjegao je 14. januara u Saudijsku Arabiju suočen s opštenarodnim buntom i zahtjevima da podnese ostavku poslije 23 godine na vlasti. Protiv njega i njegovih saradnika vode se ukupno 93 istrage, prenose agencije.

Advokat Ben Alija je saopćio u nedjelju da njegov klijent "energično odbacuje" sve optužbe, tvrdeći da nikada nije posjedovao velike sume novca za koje se tvrdi da su nađene u njegovoj kancelariji, a da je oružje dobijao na poklon od drugih šefova država.

Svrgnuti predsjednik Tunisa Ben Ali izjavio je da sudski proces protiv njega, koji je počeo u ponedjeljak, predstavlja "sramnu maskaradu", saopćio je njegov advokat.

Ben Alijev francuski advokat prenio je u nedjelju javnosti izjavu svog klijenta, koja je prva javna izjava bivšeg predsjednika Tunisa poslije masovnih protesta koje su pokrenule proteste i u drugim arapskim zemljama.

Ben Ali (74) negirao je da je pobjegao iz Tunisa, rekavši da je otišao da bi izbjegao "bratoubilačke i krvave sukobe" među Tunižanima.

Vlasti Tunisa sude u ponedjeljak Ben Aliju i zbog korupcije i posjedovanja droge i oružja pošto je u predsjedničkoj palati pronađeno 27 miliona dolara, oružje i skoro dva kilograma narkotika, uglavnom kanabisa.

Ukoliko bude osuđen, Ben Aliju preti kazna od pet do 20 godina zatvora za svaku optužbu.

Protiv Ben Alijeve porodice i bivših ministara vodi se, međutim, više paralelnih istraga, među kojima i one za ubistva, zloubotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu starinama i pranje novca.

Za ozbiljnije optužbe - ugrožavanje državne sigurnosti i ubistva, Ben Aliju će biti suđeno u narednim procesima.