Komentari (8)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Slični protesti dogodili su se i u alžirskom naselju Belkort, ali danas je situacija mirnija. Danas bi trebalo da se sastanu članovi vlade u pokušaju da riješe problem rasta cijena hrane, koje su u nekim slučajevima povećane i za 30 odsto od 1. januara. Oni su pod pritiskom jedinog zvanično priznatog radničkog sindikata u zemlji koji je juče zatražio oštre mjere. Generalni sindikat alžirskih radnika i ministar trgovine Mustafa Benbada optužili su proizvođače i trgovce na veliko za \"napumpavanje\" cijena.
Omladina se sukobila sa policijom u Alžiru i nekoliko drugih gradova u petak uprkos apelima imama na mir. U mjestu Anaba, 600 kilometara zapadno od Alžira, 17 ljudi je povrijeđeno, među njima tri policajca, kada su demonstranti bacali kamenje na snage bezbjednosti, rekle su službe za vanredne situacije. Neredi, koji su izbili u petak nakon molitve u siromašnom dijelu grada, nastavili su se duboko u noć. Prema rječima očevidaca, demonstranti su uništili prostorije lokalne opštinske administracije i srušili elektro vodove zbog čega radničko predgrađe Auzas nije imalo struje. U gradu Tizi Ouzoru, prijestonici istočnog regiona Kabilije, neredi su se iz centra proširili na predgrađa. Demonstranti su palili gume kojima su blokirali glavni put za Alžir.
Neredi zbog cijena i nezaposlenosti Agencije - 08.01.2011 15:16 ALŽIR - Dvije osobe su poginule, 400 je povrijeđeno, od toga 300 pripadnika policije, u neredima u Alžiru koji su izbili zbog rastućih cijena hrane i sve veće nezaposlenosti, rekao je ministar unutrašnjih poslova Dahou Oul Kablija. Jedna osoba poginula je u mjestu Ain Lahđel u regionu Misila, 300 kilometara jugoistočno od Alžira, a riječ je o 18-godišnjem Azedinu Lebzi, koji je stradao u pokušaju da upadne u policijsku stanicu. Kablija je dodao da je drugi demonstrant poginuo u mjestu Bou Smail, oko 50 kilometara zapadno od Alžira, ali da uzrok smrti još nije utvrđen. Medicinski zvaničnik rekao je ranije da je 32-godišnjeg Akriha Abdelfataha neko udario kanisterom za gas u lice. Kablija je rekao da je policiji naređeno da se uzdrži od nasilja i da su zbog toga \"platili\". \"Više od 300 pripadnika policije je ranjeno, dok je na drugoj strani povrijeđeno manje od 100 ljudi\", rekao je on.
To se zove Revolucija!
ja ovog čovjeka neizmjerno cijenim iako mi se arapi u osnovi gade.svaka mu čast,ostao je u svojoj zemlji,borio se za svoj narod i budućnost,radio je,školovao se i nije išao u \"kafirske\" zemlje žicat socijalno i pravit djecu-sirotinju i bombaše.svaka ti čast mrtvi junače-ti si za mene heroj i nadam se da ćeš biti zvijezda vodilja svom narodu.svako se treba na svom izboriti za bolji život.ako ima alah,ja se nadam da ćeš njemu otići u onaj raj sa 40 djevica-ti si ga fakat zaslužio.
Ja ja ja, a ovi nasi studenti se zale kad se na vrelu kafu opeku
Krivousti smrdo njofra je isto bio islamist?
Demokracija na isl.amski način. Čuj od \'67.?! Tako bi i u nas A. Izmetbegović i sad bio predsjednik da ga Allah dž.š. ne pozva sebi.